Prawo rodzinne

• Autor wątku Autor wątku Agata Strózik
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Agata Strózik

Użytkownik
Odpowiedzi
33
Witam serdecznie. Chciałam się doinformować w jakiej jestem sytuacji i co mogę zrobić aby nie zostać za przeproszeniem" wyruchana". Mój brat kiedyś otrzymał od babci mieszkanie, które było wcześniej mojej mamy(jedynaczki). Moja babcia przepisała na niego. Obecnie nie żyje a brat mieszkanie wynajmuje. Ja od babci nic nie dostałam. Teraz mam sytuację taką, że ja zakładając rodzinę mieszkałam z moimi rodzicami. Obecnie mamy dwójkę dzieci 13 i 18 lat. Mój brat kupił sobie dom w innej miejscowości. Dobrze mu się układa. Ma dobrą pracę. Wyremontował dom i mieszka sobie tam ze swoja rodziną. Moi rodzice ponieważ mają sporo ziemi posprzedawali działki. Obecnie doszło do tego, że mój brat zagadał z rodzicami i oni oddali mu kawałek 60 metrów ziemi i podzielił to sobie na trzy działki i chce sprzedać. Rodzice mi obiecali, że dom w którym mieszkam z nimi będzie mój ( dom ma 240 metrów użytkowych). Puki co ja mieszkam z nimi. W środku mamy tak przedzielone jak by były dwa mieszkania. Ja ze swoja rodziną zajmuję trzy pokoje kuchnię i łazienkę z kibelkiem. Co potrzebujemu to sobie pomału własnymi siłami remontujemy. Chodzi mi o to, że brat od nich dostaje działki, sprzeda i ma kasę a ja mieszkam z rodzicami i prawnie ani notarialnie nie mam nic zapisane. Niby mam obiecane, że dom będzie mój. Ale on już ma 30 lat i jest do remontu. Chciałam się dowiedzieć bo mam wrażenie że brat śmieje mi się w oczy i udaje słodką rodzinkę a tak na prawdę ciągnie kasę a ja nie mam nic. Co mogłabym zrobić abym nie wyszła jak panna w tańcu i nie obudziła się z ręką w nocniku. Bo kiedyś rodzice będą chcieli pomocy opieki bo mają już po 69 lat. Jeszcze w pełni sprawni ale młodsi nie będą i co ja mam niby się nimi zajmować???? Pomocy !!

Powrót