[Prawo Ruchu Drogowego] Nowelizacja ustawy 2023 - Jakie uprawnienia do przyczepy.

• Autor wątku Autor wątku maxxxoLMC
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

maxxxoLMC

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam,
Jakiś czas temu dokonałem zakupu przyczepy, której DMC =1500kg (masa własna 1100kg). Posiadam samochód o DMC ok 2260kg (masa własna ok 1760kg). Wg przepisów z przed stycznia 2023r. DMC zestawu przekraczało 3,5t a DMC przyczepy > 1300kg, zatem potrzebowałem uprawnienia B+E.
Czytam obecną ustawę (Dz.U.2022.988) i aż nie wierzę, dlatego chcę się gdzieś dowiedzieć, bo nie potrafię doszukać się jakie uprawnienia po nowelizacji wymagane są do takiego przypadku gdzie DMC zestawu > 3,5t (dokładnie 3760kg -> nie przkracza 4250kg) a masa rzeczywista przyczepy jest mniejsza od masy rzeczywistej auta. Czy z kategorią B mogę ciągnąć taką przyczepę czy potrzebuję kod 96 lub E? Proszę o radę i o wskazaniu Ustawy i Pkt (Art.) Dziękuję

maxxxoLMC napisał:
przyczepy, której DMC =1500kg (masa własna 1100kg). Posiadam samochód o DMC ok 2260kg (masa własna ok 1760kg).
Trochę odpowiem w ciemno bo nie mogę pobrać ustawy. W ustawie miał zostać zniesiony przelicznik przyczepy do auta.
Co do uprawnień to sądzę że pozostało bez zmian. W opisanych ciężarach powinieneś mieć dodatkowe uprawnienia bo przekraczasz 3,5 t. Nie zapomnij o opłatach drogowych przy jeździe nawet na pusto

Nie zapomnij o opłatach drogowych przy jeździe nawet na pusto
... zapomniałem dodać, że to jest przyczepa kempingowa, to chyba tylko dotyczy dróg expresowych i/lub płatnych jak odcinki A1, A2 i A4 itd.
Doszukałem się w między czasie, że jest to kwestia Ministra Infrastruktury i zapis widnieje w Dz.U. z 20 maja 2016 poz 702, 2.2.4 -podpkt 37) - kod 96 do kategorii B.
Oczywiście to nie zmienia faktu, czy inne przepisy gdzieś mnie nie blokują. Całe zapytanie wynika z faktu, że ktoś kiedyś mi powiedział, że potrzeba mi jest (przy tych parametrach) kategoria B+E, co zmienia postać rzeczy przez wymóg kursu za prawie 2000PLN. Więc staram się dowiedzieć, czy oby na pewno tylko egzamin na kod 96 wystarczy.

maxxxoLMC napisał:
to chyba tylko dotyczy dróg expresowych i/lub płatnych
Na innych drogach też. Odcinki 19, 94, 92. Najlepiej zainstalować aplikację i będzie z głowy które odcinki. Aby była kasa na koncie.

maxxxoLMC napisał:
Więc staram się dowiedzieć, czy oby na pewno tylko egzamin na kod 96 wystarczy.
W Polsce kod 96 uprawnia do 4250 kg. Nie wiem jak za granicą.

Powrót