A
alexz6
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 1
Cześć. Mam problem z rozwiązywaniem kazusów z prawa rzymskiego, dlatego bardzo proszę o pomoc. Kazus jest prosty (tak mi się wydaje), ale nie wiem jak powinna dokładnie wyglądać odpowiedź i ogólnie cała forma. Czy ktoś mógłby wytłumaczyć mi to, co powinno zawierać rozwiązanie kazusu?
Kazus (mniej więcej) wyglądał tak:
Marcus dał Gaiusowi 100 traktując pieniądze jako darowiznę, ale Gaius przyjął je jako pożyczkę. Gaius zainwestował je. Marcus dowiedziawszy się o tym chciał odzyskać pieniądze. (jaka skarga mu przysługuje)
-> chodzi o coś tego typu, niestety nie pamiętam dokładnie treści
Wydaje mi się, że darowizna i pożyczka są nieważne, jest to error in negotio. Ale co dalej? Gaius odpowiada z tytułu bezpodstawnego wzbogacenia? Jakiej skargi użyć? Jak to wszystko ująć?
Kazus (mniej więcej) wyglądał tak:
Marcus dał Gaiusowi 100 traktując pieniądze jako darowiznę, ale Gaius przyjął je jako pożyczkę. Gaius zainwestował je. Marcus dowiedziawszy się o tym chciał odzyskać pieniądze. (jaka skarga mu przysługuje)
-> chodzi o coś tego typu, niestety nie pamiętam dokładnie treści
Wydaje mi się, że darowizna i pożyczka są nieważne, jest to error in negotio. Ale co dalej? Gaius odpowiada z tytułu bezpodstawnego wzbogacenia? Jakiej skargi użyć? Jak to wszystko ująć?
Ostatnia edycja: