Prawo spadkowe, odpowiedzialność niemieckich pełnomocników

• Autor wątku Autor wątku mINA87
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

mINA87

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Moja teściowa przez kilka lat mieszkała w Niemczech i zawarła tam związek małżeński. Po śmierci jej męża rozpoczęło się postępowanie spadkowe, którego stronami były teściowa, dziecko z małżeństwa zawartego przez moją teściową oraz dziecko z poprzedniego małżeństwa, które było reprezentowane przez niemieckiego kuratora sądowego (pełnoletnie, zostało ubezwłasnowolnione ze względu na problemy z narkotykami). Profesjonalny pełnomocnik-prawnik niemiecki doprowadził do podpisania ugody z kuratorem sądowym, spadek został w pełni rozliczony. Niestety zwierzchnik kuratora wynalazł jakieś nieprawidłowości dotyczące kwot zawartych w umowie i po blisko roku od zamknięcia tej sprawy zgłasza roszczenia finansowe w stosunku do mojej teściowej. Prawnik teściowej twierdzi że jest to zupełnie nowa sprawa i nie poczuwa się do odpowiedzialności jeśli chodzi o dalsze sprostowanie sprawy. W związku z tą sprawą prosiłbym o pomoc w odpowiedzi na poniższe pytania:
1. Czy są jakieś przepisy regulujące zakres odpowiedzialności niemieckich pełnomocników za potencjalne błędy?
2. Rozumiem, że w przypadku zignorowania roszczeń niemieckiego kuratora będzie musiało dojść do sporu sądowego, tak?
3. Czy jurysdykcja takiej sprawy będzie automatycznie po stronie niemieckiej, czy istnieje możliwość "przeniesienia" tej sprawy do Polski? Teściowa wyprowadziła się już z Niemiec do Polski.

Wszystko zbyt ogólnie, aby wypowiedzieć się o zasadności skierowanych do teściowej roszczeń. Trudno wypowiedzieć się też o tym, czy ówczesny pełnomocnik teściowej (przypuszczam, że był to niemiecki adwokat), popełnił jakiś błąd, który byłby podstawą jego materialnej odpowiedziałności za wyrządzenie klientce (teściowej) szkody. Oczywiście, pełnomocnik, jeśli jest nim adwokat, odpowiada za szkody wyrządzone swemu klientowi; każdy adwokat w Niemczech ubezpieczony jest od odpowiedzialności cywilnej wobec klientów; brak takiego ubezpieczenia powoduje natychmiastowe wykreślenie z listy adwokatów. Adwokat zobowiązany jest w razie roszczeń odszkodowawczych klienta, zgłosić tę sprawę swojemu ubezpieczycielowi, a także podać klientowi nazwę i adres ubezpieczyciela oraz numer polisy ubezpieczeniowej. Szkodę może adwokat wyrządzić klientowi także poprzez niekorzystne i błędne zawarcie w imieniu klienta jakiejś ugody. Jeśli chodzi o przepisy regulujące odpowiedzialność odszkodowawczą adwokatów, to są to przepisy § 43 BRAO (skrót od Bundesrechtsanwaltsordnung=niem. ustawa o adwokaturze, oraz niem. kodeksu cywilnego, czyli BGB (Bürgerliches Gesetzbuch).
Czy kurator wystąpi do sądu przeciwko teściowej o jakiś zwrot z tytułu nieprawidłowości w zawartej ugodzie spadkowej? Trudno powiedzieć. W sprawach, w których koszty postępowania byłyby wyższe niż dochodzona kwota, raczej się tego nie robi. Przed jakim sądem może być pozwana teściowa? W zasadzie przed sądem właściwym dla jej aktualnego miejsca zamieszkania, czyli przed sądem polskim, chyba że w samej ugodzie zostało to uregulowane inaczej. Brak w zapytaniu konkretów co do rzekomych nieprawidłowości zawartej przez pełnomocnika ugody. Dlaczego zdaniem kuratora (jego sądowego zwierzchnika) miałaby teściowa coś zwracać? Czy kurator pisze coś na ten temat?

Ostatnia edycja:
Dziękuję bardzo za odpowiedź.
Posługiwałem się ogółami, gdyż cała sprawa jest zawiła, a komplet dokumentacji wraz z korespondencjami to kilkadziesiąt stron dokumentów w języku niemieckim.
Tak, teściowa była reprezentowana przez niemieckiego adwokata.
Zależało mi jedynie na wyznaczeniu jakichkolwiek ram prawnych abyśmy wiedzieli czy sprawę lepiej kontynuować po stronie niemieckiej i jeśli tak to czy u obecnego adwokata czy innego.
Brak znajomości tego języka utrudniał mi dokładne przeliczenie kwot i zapoznanie się z roszczeniami kuratora.
Nie mniej jednak udało mi się przetłumaczyć ostatnie dokumenty i "doliczyć" problemu. Umowa ugody była sformułowana w dosyć niejasny sposób. Masa spadku wyliczona na kwotę X uwzględniała większość pozycji, jednak w tej kwocie nie zostały uwzględnione koszty gotówkowe, które przed rozliczeniem spadku teściowa poniosła własnym sumptem, a które de facto powinny być uwzględnione w masie spadkowej. Kwoty końcowe przypadające na poszczególnych spadkobierców nie sumowały się do kwoty X, ponieważ prawnik uwzględnił w nich koszty poniesione przez teściową. Stąd cała różnica.... Bardziej precyzyjne sformułowanie umowy przed niemieckiego adwokata z wyszczególnieniem skąd wzięły się ostateczne kwoty "do przelewów", bądź chęć zapoznania się z obecną sprawą pozwoliłyby uniknąć tych nieporozumień...

Powrót