Prawo spadkowe po zmarłym mężu

• Autor wątku Autor wątku miekowo
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

miekowo

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam!
W roku 2006r. zmarł mój mąż, w listopadzie 2008 odbyła się sprawa spadkowa (wniosek do sądu złożył syn). Spadek (stary po niemiecki dom) został podzielony 1/2 żona a reszta na 4 dzieci. Do dnia dzisiejszego nie otrzymałam żadnych dokumentów, orzeczenia z sądu. Teraz postanowiłam swoją część 1/2 domu przepisać na wnuczkę i tu pojawił się problem. Po wizycie u notariusza dowiedziałam się, że muszę przedstawić dokument potwierdzający zapłatę podatku z urządu skarbowego i tu doznałam szoku. Do dnia dzisiejszego nie zgłosiłam do Urzędu Skarbowego nabycia nieruchomości. Co ja mogę teraz zrobić? Czy ja mogę teraz bez problemu moją część przepisać wnuczcę? Co mi grozi za brak zgłoszenia do Urzędu Skarbowego? (nadmienię, iż żadne dziecko nie zgłosiło do Urzędu Skarbowego). Proszę o szybką radę.
Pozdrawiam

Upłynał już Pani ówcześnie obowiązujący 1 m-czny termin na zgłoszenie spadku do US. Z tej racji , że jest to termin materialny i nie podlega przywróceniu, zobowiązana będzie Pani do zapłaty podatku na zasadach ogólnych, czyli opodatkowanie z I grupy. Pewnie to samo będzie w stosunku do pozostałych spadkobierców.

Z przepisaniem będzie Pani miała problem, bo jak widać notariusze żądają wykazania zapłaty podatku a i US prędzej czy później się o swoje upomni.
--
dementii

Jeżeli sprawa spadkowa odbyła się w listopadzie 2008r.a my do tej pory nie otrzymaliśmy żadnych papierów z sądu to dalej mamy czekać na papiery czy musimy sami upomnieć się w sądzie?

O odpis prawomocnego postanowienia w tej sprawie, możecie wystąpić do Sądu w każdej chwili.
--
dementii

Jeżeli teraz wystąpimy do Sądu o odpis prawomocnego postanowienia to czas rozliczenia z Urzędem Skarbowym będzie ok? Czy z Urzędem Skarbowym powiniśmy się rozliczyć po zakończonej sprawie (czyli w listopadzie 2008r.)?

Obowiązek podatkowy powstał w ciągu 1 m-ca od daty prawomocności wyroku sądu z 2008r. Ale odpis postanowienia Sądu a zgłoszenie nabycia spadku do US to dwie różne sprawy. Proszę udać się do US wziąć odpowiedni formularz wypełnić i złożyć celem zapłaty podatku.
--
dementii

Powrót