prawo spadkowe

• Autor wątku Autor wątku Gość81
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

Gość81

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Proszę o poradę prawną w sprawie majątkowej. Sprawa dotyczy ziemi po moich dziadkach, tzn jest sprawa nie uregulowana prawnie. Dziadkowie nie żyją a nakazy płatnicze przychodzą na dziadka (który nie żyje) i moją mamę która płci za ziemię już 31 lat. Proszę o radę czy moja mama ma i jakie szanse na uzyskanie własności tej ziemi?
Żyje jeszcze rodzeństwo mamy, wiem że musi być założona sprawa spadkowa, co jeśli już jakieś rodzeństwo nie żyje czy wtedy na sprawę spadkową powinni być pozwane dzieci ?
Proszę o poradę jak najlepiej postąpić w tej sytuacji, czy pomimo że płaciliśmy nakazy płatnicze ponad 30 lat to i tak rodzeństwo mojej mamy ma prawo do części spradku po rodzicach i musieli by się zrzec spadku ?

Witam,
tak w takiej sytuacji do dziedziczenia ustawowego (gdyż nie było testamentu) "wyznaczone" są dzieci- niezaleznie od tego, które z nich opłaca podatek.

art. 931 KC
§ 1. W pierwszej kolejności powołane są z ustawy do spadku dzieci spadkodawcy oraz jego małżonek; dziedziczą oni w częściach równych. Jednakże część przypadająca małżonkowi nie może być mniejsza niż jedna czwarta całości spadku.

§ 2. Jeżeli dziecko spadkodawcy nie dożyło otwarcia spadku, udział spadkowy, który by mu przypadał, przypada jego dzieciom w częściach równych. Przepis ten stosuje się odpowiednio do dalszych zstępnych.

Powrót