Prawo spadkowe

• Autor wątku Autor wątku rzegocin
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

rzegocin

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
8
Mam problem .Jest nas 3 rodzeństwa nie dawno zmarla mama zapisujac e akcie notarialnym mieszkanie na jednego z braci czy w ziazku ztym nalezy mi sie splata przez brata nadmienie ze w 1996 kupujac swoje mieszkanie brat dal mi ksiazeczke mieszkaniowa z premia gwaranyja Teraz twierdzi ze mnie nie splac co robic w tej sytuacji.Jezeli dobrze pamietam to mu oddalam tyle i le byla warta premia ale nie mam zadnego pokwitowania

Nie dawno zmarla mama Jest nas Troje rodzeństwa.mama przeisala notarialnie mieszkania na jednego z braci.Ja w 1996 roku kupilam mieszkanie gdzie brat dal mi ksiazeczke mieszkaniowa z premią gwarancyjna. Premia ta po pewnym czasie zostala mu zwrocona.teraz twierdzi ze nie bedzie mnie splacal

Po co nam forumowiczom to wiedzieć?

rzegocin napisał:
Nie dawno zmarla mama Jest nas Troje rodzeństwa.mama przeisala notarialnie mieszkania na jednego z braci.Ja w 1996 roku kupilam mieszkanie gdzie brat dal mi ksiazeczke mieszkaniowa z premią gwarancyjna. Premia ta po pewnym czasie zostala mu zwrocona.teraz twierdzi ze nie bedzie mnie splacal
Opis sprawy jest nie do końca jasny. Generalnie, jeżeli pani mama przekazała pani bratu mieszkanie umową darowizny to takie darowizny doliczane są do spadku na potrzebę obliczenia ewentualnego zachowku, jaki może Pani (oraz innym spadkobiercom) przysługiwać od brata, który otrzymał mieszkanie za życia pani mamy. Można zacząć od wniesienia o stwierdzenie nabycia spadku do sądu rejonowego właściwego miejscowo dla ostatniego miejsca zamieszkania pani mamy (opłata 105 złotych). Kwestia zwrotu premii gwarancyjnej nie będzie miała wpływu na wysokość zachowku.

Ostatnia edycja:
Czy ksiazeczki miszkaniwe z premia naleza do spadku.Brat po smierci. Mamy dostal mieszanie i pwiedzial ze mnie nie splaci gdyz dostalam ksiazeczi aw 1996roku.ale te ksiazeczki zostaly mu splacone

prawo spadkowe

Kiedy mama żyła przpisała mieszkanie na brata w akcie notarialnym jako darowizna. Czy teraz po smierci mamy mam prawo do tego mieszkania. Brat powiedział ze mnie nie spłaci gdyz w 1996 r dostałam książeczki mieszkanowe z premiami

rzegocin napisał:
Czy ksiazeczki miszkaniwe z premia naleza do spadku.
Skoro brat dokonał na pani rzecz cesji własnej książeczki mieszkaniowej to środki zgromadzone w ramach tej książeczki mieszkaniowej nie należą do spadku po pani mamie. Gdyby książeczka była prowadzona na rzecz pani mamy to takie środki podlegałyby dziedziczeniu.

RE: prawo spadkowe

Masz prawo do zachowku. Pytanie czy spadek+darowizny otrzymane przez Ciebie wyczerpały zachowek czy nie.

w akcie notarialnym mama za życia przepisała mieszkanie bratu aktem notarialnym w formie darowizny jednocześnie oświadcza że zwalnia brata z obowiązku zaliczenia niniejszej darowizny na schede spadkową.CZY W ZWIĄZKU Z TYM MOGĘ UBIEGACĘSIE O SPADEK BĄDZ ZACHOWEK PO ZMARŁEJ MAMIE

Tak. Zwolnienie z zaliczenia na schedę spadkową ma znaczenie przy dziale spadku ale nie przy zachowku. Ważne jest też, jaki majątek jeszcze zostawił po sobie spadkodawca.

oprócz mieszkania nic nie ma do zaliczenia spadku

w akcie notarialnym mama za życia przepisała mieszkanie bratu aktem notarialnym w formie darowizny jednocześnie oświadcza że zwalnia brata z obowiązku zaliczenia niniejszej darowizny na schede spadkową.CZY W ZWIĄZKU Z TYM MOGĘ UBIEGACĘSIE O SPADEK BĄDZ ZACHOWEK PO ZMARŁEJ MAMIE
oprócz mieszkania nic nie ma do zaliczenia spadku
Przysługuje Pani prawo do domagania się zapłaty zachowku brata obdarowanego przez matkę mieszkaniem.

Byrhtnoth napisał:
Przysługuje Pani prawo do domagania się zapłaty zachowku brata obdarowanego przez matkę mieszkaniem.
Nalezy zaznaczyc ze takie sprawy trwaja latami,wiec warto sie dogadac.

Powrót