Prawo spadkowe

• Autor wątku Autor wątku Adrian220219
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Adrian220219

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam,
Serdecznie proszę o poradę
Sytuacja mojego bliskiego znajomego wygląda następująco:

Całe życie mieszkał z babcią, którą w pojedynkę, pracując - opiekował się do końca Jej dni.
Nie zostawiła ona jednak testamentu (najprawdopodobniej), oraz nie przepisała na niego swojej własności.
Po Jej śmierci w pojedynkę i na własny koszt zorganizował pogrzeb i ją pochował.
Zmarła była wdową z jedną córką - matką mojego znajomego.
Nigdy nie interesowała się swoją matką, można rzec, że zostawiła ją na pastwę losu.
Czy w zaistniałej sytuacji tylko i wyłącznie córka zmarłej ma po swojej stronie prawo ?
Rozumiem, że 'dura lex sed lex', ale liczę na sprawiedliwość.
Chłopak nie chce tych dóbr, jedynie to, żeby jego matka, która miała w 'd' los jego babci niczego nie otrzymała.
Proszę o odpowiedzi i ewentualne możliwości.
Pozdrawiam.

Jeżeli nie było testamentu to niestety, ale wchodzi tu w grę dziedziczenie ustawowe. Z opisu wynika, że matka znajomego jest jedyną spadkobierczynią.

na własny koszt zorganizował pogrzeb

Można wnioskować do ZUS o wypłatę zasiłku pogrzebowego do kwoty 4 tysięcy złotych.

ZUS na swojej stronie internetowej podaje:

"Jakie dokumenty złożyć do ZUS

1) Wniosek o wypłatę zasiłku pogrzebowego (druk Z-12).
2) Akt zgonu, akt urodzenia dziecka, które urodziło się martwe albo odpis zupełny aktu urodzenia dziecka z adnotacją, że dziecko urodziło się martwe.
3) Oryginały rachunków poniesionych kosztów pogrzebu, a jeżeli oryginały zostały złożone w banku – kopie rachunków potwierdzone przez bank za zgodność z oryginałem.
4) Dokumenty potwierdzające Twoje pokrewieństwo lub powinowactwo z osobą zmarłą (skrócone odpisy aktów stanu cywilnego).
5) Zaświadczenie płatnika składek o podleganiu ubezpieczeniom emerytalnemu i rentowym".

(...) Kiedy złożyć dokumenty

W ciągu 12 miesięcy od dnia śmierci osoby, której opłaciłeś koszty pogrzebu. Po tym terminie następuje przedawnienie roszczeń, czyli nie otrzymasz zasiłku".

Powrót