prawo spadku po zmarłej

• Autor wątku Autor wątku merylu89@wp.pl
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

merylu89@wp.pl

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
13
Moja babcia zmarła w 2001 roku. Była poraz drugi mężatką, jej zmarły mąż ma dwójkę dzieci z poprzedniego związku i moja mama odziedziczyła po niej długi. Zaznaczę że nie utrzymywała z nią kontaktów ponieważ babcia była alkoholiczką.Mama też nie złożyła wniosku do sądu w ciągu 6-miesięcy ponieważ nie wiedziała że jest takie prawo.Jak również nie wiedziała że jej matka ma długi. Mam pytanie;Czy dzieci babci męża też odziedziczyły te długi i czy da się przed sądem jakoś z tego wybrnąć. Zaznaczam że moja matka nie utrzymywała żadnych kontaktów z babcią.

Proszę oszybką odpowiedż

Kto zmarł wcześniej - babcia czy przyszywany dziadek?

Wcześniej zmarła babcia póżniej dziadek

Po smierci babki spadek został przyjęty wprost przez jej współmałżonka i dzieci w częściach równych co do zasady. Współmałżonek przyjmuje co najmniej 1/4 spadku.
Nie wykluczam, że dziadek już przed śmiercią żony odpowiadał przynajmniej za część zadłużenia - choć tej kwestii pytająca nie poruszyła.
W każdym razie, po smierci przyszywanego dziadka spadek po nim przyjmują jego dzieci w częściach równych.
Do spadku przyjętego wprost naleza tak aktywa, jak i pasywa (długi w pełnym wymiarze).

Powrót