Prawo sspadkowe

• Autor wątku Autor wątku joga666
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

joga666

Użytkownik
Odpowiedzi
57
Witam. Znalazłam się w bardzo niekorzystnej sytuacji. Od urodzenia byłam zameldowana w domu u babci. Byłam jej prawnym opiekunem. Niestety niedawno babcia zmarla nie pozostawiając testamentu. Babcia miała trzech synów. Jeden z nich nie żyje ale żyje jego żona i dwuch synów. Osoby te są prawnymi spadkobiercami domu w którym mieszkam. Czy mogą mnie oni wyrzucić z domu? Jeżeli tak to w jakim czasie? Czy teraz mieszkam tam bezprawnie??? Z góry dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam. Joga.

Skoro nie jest pani współwłaściciem, to nie ma podstawy do mieszkania w tym domu. Ale jeszcze może pani tam mieszkać:
Przepis prawny:
Art. 923. § 1. Małżonek i inne osoby bliskie spadkodawcy, które mieszkały z nim do dnia jego śmierci, są uprawnione do korzystania w ciągu trzech miesięcy od otwarcia spadku z mieszkania i urządzenia domowego w zakresie dotychczasowym. Rozrządzenie spadkodawcy wyłączające lub ograniczające to uprawnienie jest nieważne.

A czy spadkobiercy muszą mieć do tego jakieś dokumenty sądowe? Czy wszyscy muszą chcieć abym opuściła dom? Czy jeżeli jeden ze spadkobierców będzie chciał żebym została to mogę zostac?

Art. 924. Spadek otwiera się z chwilą śmierci spadkodawcy.
Czy oznacza to że mogę mieszkać w domu trzy miesiące od chwili śmierci babci czy od momentu rozpoczęcia rozprawy spadkowej. Nikt ze spadkobierców do tej pory nie rozpoczął sprawy spadkowej. Bacia zmarła 6 miesięcy temu.

Czyli teraz mieszkam tam bezprawnie|? Ale jeżeli tylko jeden ze spadkobierców chce abym opuściła dom to muszę to zrobić?

Jeżeli pani tego nie zrobi, to mogą wystąpić do sądu o eksmisję.

Wystarczy aby jeden wystąpił do sądu o eksmisję?Tylko jednemu zależy żebym opuściła dom, pozostałym to nie przeszkadza.

Kto jest spadkobiercą i jakie mają udziały?

Babcia miała trzech symów. Jeden z nich zmarł przed babcią ale żyją jego dwaj synowie i żona. Drugi z nich to mój tata, który chce żebym została w domu i jest jeszcze wujek, który obecnie przebywa za granicą, ale powiedział, że wynajmie pełnomocnika, który zajmie się sprawą spadkową - to właśnie on chce abym opuściła dom.

Czy ktoś może mi pomóc??????????????:(

Powrót