PRAWO TZW OJCOWSKIE

• Autor wątku Autor wątku irena1962
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
I

irena1962

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Szukam odpowiedzi na pytanie: jakie skutki prawne niesie ze sobą pozbawienie praw ojcowskich - ojca mojego dziecka - zaznaczam, że nigdy nie byliśmy małżeństwem, zarówno dla mnie matki jak i do ojca mojego dziecka.

Skutkiem pozbawienia władzy rodzicielskiej jest utracenie przez rodziców (lub jednego z nich) uprawnień składających się na tę władzę, a więc pozbawienie prawa do wychowywania, zarządzania majątkiem i reprezentowania dziecka. Rodzice pozbawieni władzy rodzicielskiej nadal zobowiązani są do płacenia alimentów na dziecko.

Rodzice pozbawieni władzy rodzicielskiej mają też prawo do osobistej styczności (do kontaktów) z dzieckiem.

Wyjątek: Prawo do osobistej styczności z dzieckiem nie przysługuje rodzicom pozbawionym przez sąd karny praw rodzicielskich, gdyż prawa te obejmują nie tylko władzę rodzicielską, ale także osobisty kontakt z dzieckiem. W wyjątkowych wypadkach, jeżeli wymaga tego dobro dziecka, sąd może zakazać kontaktów z dzieckiem także rodzicom pozbawionym władzy rodzicielskiej albo tym, których władzę rodzicielską ograniczono.

Dzięki wielkie za odpowiedź ale mam jeszcze jedno pytanie z tym związane:
jakie warunki muszą zaistnieć bym mogła pozbawić ojca mojego dziecka praw
ojcowskich, nie byliśmy małżeństwem, on nie ma żadnego kontaktu z dzieckiem z własnej woli, płaci zasądzone alimenty i ......to wszystko......
Irena

Przesłanką do pozbawienia praw rodzicielskich jest m.in nadużywanie władzy rodzicielskiej albo w rażący sposób zaniedbują swoje obowiązki wobec dziecka.
Uważam,że nieinteresowanie się losem dziecka można zaliczyć do zaniedbywania obowiązków wynikających z bycia rodziciem i stanowi to przesłankę do pozbawienia praw rodzicielskich.

Powrót