prawo uczelni do prac oddawanych na zaliczenie

• Autor wątku Autor wątku 1315
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
1

1315

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Czy jeśli na zaliczenie z przedmiotu oddawałam prace (nie wykonywane podczas zajęć) mogę wykorzystać je do udziału w konkursie plastycznym nie narażając się na żadne konsekwencje? Na zajęciach z marketingu sztuki wykładowca twierdził, iż każda praca pokazywana w trakcie zajęć przechodzi na własność uczelni i w każdej chwili można zażądać od studentów przekazania jej. Zastanawiam się więc czy mogę zgłosić je do konkursu pod swoim nazwiskiem, czy to będzie już wykroczenie?

Art. 15a.
Uczelni w rozumieniu przepisów o szkolnictwie wyższym przysługuje pierwszeństwo w opublikowaniu pracy dyplomowej studenta. Jeżeli uczelnia nie opublikowała pracy dyplomowej w ciągu 6 miesięcy od jej obrony, student, który ją przygotował, może ją opublikować, chyba że praca dyplomowa jest częścią utworu zbiorowego.

Więc dotyczy to tylko prac dyplomowych i uczelnia uzyskuje tylko pewne prawa na określony czas. Nic na własność. Spokojnie możesz korzystać ze swoich prac, które były przygotowywane na zajęcia. Upewnij się tylko, że już nie będziesz mieć styczności z tym wykładowcą. Ja też uczę studentów i też byłem studentem, wiem jacy potrafią być nauczyciele akademiccy...

Powrót