Prawo ucznia - zagrożenie z przedmiotu

• Autor wątku Autor wątku sslazio89
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

sslazio89

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam. Mam takie pytanie. Chodzę do 4 klasy Technikum Samochodowego ,w czwartej klasie są dwa egzaminy zawodowe pisemne. Szkoła zrobiła dwa razy próbne egzaminy i mamy taki przedmiot jak "Zajęcia specjalizacyjne" ,które mają na celu przygotować nas do tego egzaminu. Nauczyciel postanowił ,że za każdy oblany egzamin wpisze po 1 do tego przedmiotu. Może ? I ważniejsze dla mnie pytanie. Ani razu nie zdałem egzaminu lecz w pierwszym półroczu z tego przedmiotu miałem ocenę 2 ,a w drugim półroczu
nauczyciel nie wystawił mi zagrożenia w terminie do którego trzeba było wystawić. I teraz mówi ,że jak ktoś 2 razy nie zdał egzaminów próbnych to będzie miał 1 na koniec z przedmiotu. Może tak postąpić jeżeli nie wystawił mi wcześniej zagrożenia ?? Jeżeli tak to w jakich przypadkach ??
Proszę o jak najszybszą odpowiedź. Dzięki.

Na wszystkie pytania znajdziesz odpowiedź w statucie swojej szkoły. Poczytaj rozdział "wewnątrzszkolny system ocenianie, klasyfikowania i promowania uczniów".

A tak na marginesie to dopiero marzec..za wcześnie na informowanie o grożących ocenach niedostatecznych :what:

Ja jestem w klasie maturalnej ,matura jest w maju ,a zakończenie roku mam 20-któregoś kwietnia. Mógłbyś mi podać link do tego rozdziału bo nie mogę znaleźć....

Jak już coś to "mogłabyś":)

Każda szkoła ma swój statut szkoły, a zatem nie mogę podać ci linku do rozdziału, który Cię interesuje.
Jeśli Wasza szkoła na swojej stronie www nie ma Statutu Szkoły, to wypożycz go sobie w poniedziałek z bibliteki szkolnej (przynajmniej jeden egzemplarz powinien się tam znajdować).
Jeśli jednak zależy Ci na czasie wpisz w google: wewnątrzszkolny system ocenienia, klasyfikowania i promowania uczniów. Wyskoczy Ci wiele stron ze statutami szkół.
Dodam może jeszcze, że generalnie 14 dni przed radą pedagogiczną klasyfikacyjną inforumuje się o ewentualnych ocenach niedostatecznych.

Czy jeżeli ustalają je sobie sami to nad ich przestrzeganiem czuwa najwyżej dyrekcja ? Bo u mnie właśnie wicedyrektor wprowadza taką komunę. Ale ja nie dostałem zagrożenia ,a teraz chce mi dodatkowo wstawić 6 jedynek za próbny egzamin i 1 na koniec. I nie kryje się nawet z tym ,że chce aby zdawalność egzaminu była jak największa dlatego do egzaminu nie dopuści tych co nie zdają próbnych. Przecież to jest chore !!!

Ostatnia edycja:
Napisałam Ci wyżej gdzie możesz znaleźć statut szkoły. W bibliotece powinien się znajdować przynajmniej jeden egzemplarz. Statuty szkoły nie są identyczne, ale zbytnio też się nie różnią, albowiem są one układane na podstawie rozporządzeń Ministerstwa (Dziennik Ustaw).
Nad przestrzeganiem go czuwa Dyrektor Szkoły.

Zmieniłeś swój post:)...a zatem pierwsze zdania są nieaktualne:)

Ostatnia edycja:
Powrót