Prawo USA w POlsce

• Autor wątku Autor wątku Marta2020
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Marta2020

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Moje pytanie dotyczy tego czy prawo USA obowiązuje w POlsce. Czy można byc w Polsce sądzonym za czyny, które zostały poczynione w USA?

Prawo USA nie obowiązuje w Polsce.

Można być sądzonym w Polsce za czyny popełnione na terenie USA na podstawie rozdziału XIII Kodeksu Karnego.

Moje kolejne pytanie brzmi, czy jezeli Ktos ukradl mi pieniadze w USA i posiadam na to dowody np wyciag z konta bankowego do ktorego dana osoba byla upowazniona moge ubiegac sie o zwrot pieniedzy w Polsce? Problem jest tylko w tym ze dana osoba byla przeze mnie upowazniona do konta, i zabrala moje pieniadze z konta, podczas gdy mnie w USA juz nie bylo...Bardzo prosze o pomoc

przestępstwo popełniono tam gdzie sprawca działał...skoro dzialal w USA to tamtejsza Policja i tamtejsze sądy są wlaściwe w tej sprawie.

Czyli nie mam zadnych podstaw prawnych zeby ubiegac sie o pieniadze w Polsce? Czy jezeli upowaznilam dana osobe do swojego konta a osoba ta zamknela moje konto po moim wyjezdzie do Polski czy mam szanse na odzyskanie pieniedzy? czy moge sie z tym zwrocic do sadu?

Powrót