Prawo w szkole.

• Autor wątku Autor wątku Koxsik
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

Koxsik

Użytkownik
Odpowiedzi
36
Witam, jako iż są święta moja klasa dała mi zdanie jako że jestem gospodarzem to muszę się dowiedzieć. Większość osób z mojej klasy jest pełnoletnia lub nawet starsza. Rozmawialiśmy z wychowawca i powiedział jeżeli chcemy sami sobie usprawiedliwiać godzinny to musi przyjść rodzic i coś tam podpisać i wychowawca spyta dlaczego nam na to rodzic pozwala. Wychowawca powiedział że tak ustalił z panią pedagog. Trochę poczytałem i wyszło z tego że mamy prawo, gdyż jesteśmy odpowiedzialni za siebie. Tak powiedziałem wychowawcy to uznał że się dowie. Dowidział się i powiedziała mu pani pedagog że jak jesteśmy na utrzymaniu rodziców to oni za nas podejmują decyzje szkolne. W takim razie jak podejmują decyzje i sa za nas odpowiedzialni to jak coś ukradnę to ja bez winny będę? A moi rodzice pójdą do wiezienia.
Ja nie mam problemów z chodzeniem do szkoły, ale jako gospodarz jak o coś klasa prosi muszę się dowiedzieć.
Mam jeszcze 1 pytanie, co jest ważniejsze. Kodeks szkolny czy prawo Polskie.
Pozdrawiam

Kodeks takie jakby regulamin czy coś takiego. Czyli jeżeli nie ma nic w statusie o tym że nie możemy sami sobie usprawiedliwiać to nie ma prawa nam tego zabronic?

Powrót