Prawo wdowy do renty rodzinnej

• Autor wątku Autor wątku elewinka
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

elewinka

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam serdecznie W sierpniu tego roku dokładnie 25 ukończę 50 lat, natomiast mój mąż zmarł 8 lat temu, a więc nie spełniam kryterium wieku w chwili śmierci męża do uzyskania renty rodzinnej. W ustawie jednak zawarte jest że uprawnienie do renty rodzinnej przysługuje również wdowie, która osiągnęła wiek 50 lat lub stała się niezdolna do pracy w okresie nie dłuższym niż 5 lat od śmierci męża lub od zaprzestania wychowywania dziecka do 16 roku życia (18 roku gdy dziecko się uczy) lub zaprzestania opieki nad dzieckiem uznanym za całkowicie niezdolne do pracy. Moja córka ma 22 lata i studiuje a więc od ukończenia przez nią 18 lat nie upłynęło 5 lat, czy w takim razie przysługuje mi prawo do uzyskania renty rodzinnej po mężu? Bardzo proszę o odpowiedz i poradę w tej sprawie
Z góry serdecznie dziękuję i pozdrawiam

Jeżeli od ukończenia przez córkę 18 lat do 25 sierpnia nie upłynie 5 lat, to tak.
Należy złożyć w ZUS wniosek o ustalenie uprawnień do renty rodzinnej. Prawo do tej renty będzie przysługiwać na stałe.

Witam ponownie
Dziękuję bardzo za odpowiedz ... mam jeszcze dwa pytania odnośnie mojej sprawy
1. Moja córka z racji tego, że wciąż studiuje pobiera rentę rodzinną, czy po ustaleniu wobec mnie uprawnień do renty ta sama renta będzie podzielona na nas dwie, czy też ja uzyskam oddzielną rentę a córka tak jak dotychczas?
2. Ja jestem osobą chorą i mam rentę chorobową z KRUSu, puki co została mi przyznana na rok i w pańdzierniku tego roku znów powinnam stawać na komisję, z opini lekarki prowadzącej wynika, że ze względu na moją chorobę powinni mi przyznać rentę chorobową na stałe oraz przyznać zasiłek opiekuńczy. Czy w sytuacji, gdy zostanie mi przyznana renta z ZUS będę musiała zrezygnować ze świadczenia z KRUS czy też będę mogła pobierać je jednocześnie?

1. Kwota renty rodzinnej będzie dzielona na 2 osoby.
2. Będzie Pani mogła pobierać tylko jedno świadczenie z ZUS albo z KRUS.

Witam.

A jakie sa zasady gdy chodzi o KRUS? Czy takze renta jest przyznawana jesli nie uplynelo 5 lat od smierci malzonka? Moj ojciec byl ubezpieczony w KRUSie, pobieralam rente po ojcu do 2006 roku do czsu az skonczylam studia. Czy wazne jest ile mama pozostaje bez pracy? Pracowala przez ostatnie 3 miesiace, ale nie przedluzyli jej umowy o prace od stycznia 2009. Konczy 50 lat w lutym 2009.

Powrót