prawo wypowiedzenia umowy o świadczenie Usług Telekomunikacyjnych ze względu na zmian

• Autor wątku Autor wątku zibciu
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Z

zibciu

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Witam,
Mój ojciec (leciwy człowiek) w czerwcu 2014r został "przejęty" przez firmę która "obiecała obniżenie rachunków telefonicznych" ( w tym przypadku Telepolska - standardowy problem wielu osób). Niestety nie zorientował się o co chodzi aż do otrzymania podwójnej faktury (od starego i nowego dostawcy). Spowodowało to brak możliwości rezygnacji bez ponoszenia potężnych kar za "zerwanie umowy". Niestety musi płacić wysokie rachunki za telefon którego nie używa. Dnia 02.01.2015 wraz z kolejnym rachunkiem otrzymał załączoną informację o zmianie regulaminu świadczenia usług związanej z wejściem w życie nowej ustawy z dnia 30 maja 2014 r. o prawach konsumenta. Ustawa wchodziła 25.12.2014 r. Pismo informacyjne datowane było na 30.10.2014. Na kopercie nie ma daty nadania (zwykły list wysłany nawet bez znaczka - jedynie informacja o umowie z pocztą - i pieczątki pocztowej).
Postanowiłem sprawdzić, czy z tego tytułu przysługuje ojcu możliwość zerwania umowy na czas określony bez ponoszenia kosztów (sam korzystam z podobnego dobrodziejstwa przy zmianach umów np z UPC).
Pani z informacji firmy Telepolska powiedziała, że to niemożliwe, ale jak wiadomo konsultanci często mogą mówić "nieprawdę"...
Na stronach innych dostawców (przykłady):
Zmiana regulaminu usługi | E-NET24 - Dostęp do Internetu.
http://www.kolnet.eu/aktualnosci/
możemy znaleźć informacje:

Uprzejmie informujemy, że w związku z wejściem w życie nowej ustawy z dnia 30 maja 2014 r. o prawach konsumenta, z dniem 1.01.2015 r. zmianie ulegnie treść Regulaminu Świadczenia Usług przez E-NET24 dla Abonentów §4 ust. 3.

Zmiany Regulaminu dotyczą wydłużenia terminu na odstąpienie od umowy zawartej poza Biurem Obsługi Klienta lub na odległość z 10 do 14 dni.

Dodatkowo informujemy, że zgodnie z art. 60a ustawy z dnia 16 lipca 2004 t. Prawo telekomunikacyjne (Dz. U. Nr 171, poz. 1800 z późn. zm.) w przypadku braku akceptacji nowego Regulaminu Świadczenia Usług przez E-NET24, przysługuje Państwu prawo wypowiedzenia umowy o świadczenie Usług Telekomunikacyjnych („Umowa”) w terminie do dnia 31.12.2014 r.

Jednocześnie zwracamy uwagę, że proponowane zmiany wynikają bezpośrednio ze zmiany obowiązujących przepisów prawa i w związku z tym, w razie skorzystania przez Państwa z prawa do wypowiedzenia Umowy przed upływem czasu określonego, na jaki Umowa została zawarta, E-NET24 ma prawo dochodzić od Państwa zwrotu równowartości ulgi przyznanej Państwu, pomniejszonej o proporcjonalną jej wartość za okres od dnia zawarcia Umowy do dnia jej rozwiązania.

Ponieważ pismo ojca ma datę 30.10.2014, regulamin zmienił się podobno 25.12.2014 (tę informację uzyskałem od pani z Infolinii), natomiast nie zmieniła się podobno treść umowy, a pismo tata otrzymał 02.01.2015 chciałem się spytać, czy jest możliwe aby odstąpić od umowy bez ponoszenia kosztów? Do kiedy moze odstąpić. Z góry dziękuje za rzetelną fachową i szybką pomoc (14 dni od zmiany wypada pojutrze).
Ps. Niestety nie mogę załączyć pisma od Telepolski (Tata nie jest w stanie wysłać mi skanu, maila ani nawet faksu)...

zibciu napisał:
Jednocześnie zwracamy uwagę, że proponowane zmiany wynikają bezpośrednio ze zmiany obowiązujących przepisów prawa i w związku z tym, w razie skorzystania przez Państwa z prawa do wypowiedzenia Umowy przed upływem czasu określonego, na jaki Umowa została zawarta, E-NET24 ma prawo dochodzić od Państwa zwrotu równowartości ulgi przyznanej Państwu, pomniejszonej o proporcjonalną jej wartość za okres od dnia zawarcia Umowy do dnia jej rozwiązania

Niestety potwierdzam.

PS. Dobrze by było obejrzeć tę umowę. którą tata zawarł.

ehhh - pamiętam, ze jest podobnie konstruowana...
Czyli pewnie sie nie uda :(

Powrót