prawo żądania wykupu udziału w spadku

• Autor wątku Autor wątku kosta1970
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kosta1970

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
mam 1;3 udziału w mieszkaniu w postanowieniu spadkowym.Jest macocha i siostra przyrodnia po 1;3 każda z nich.Postępowanie było przeprowadzone w2003 roku.zawarliśmy ustną umowę że macocha jako administratorka tego mieszkania szybko upora się z nami w spłacie udziałów lub będzie mi płacić miesięcznie 250zł za korzystanie z mieszkania -z mojej części wynikającej z postępowania spadkowego.Przez 6 lat nie zrobiła tego.Czy ja mogę żądać zapłaty za 52 miesiące to jest kwoty 13 000zł i następnych kwot za bezumowne korzystanie z mojej części I czy moge żądać wykupu mojej części.Jakie są konsekwencje takich postępowań. proszę o pomoc

Ponieważ widzę, że przeprowadzono tylko stwierdzenie nabycia spadku trzeba dokończyć postępowanie spadkowe przez dział spadku, który i tak musi się odbyć u notariusza lub w sądzie bo dotyczy nieruchomości.
Współwłasność jest traktowana przez prawo jako instytucja tymczasowa, i jak widać z opisanej historii wymaga to dalszych regulacji prawnych , czyli zniesienia współwłasności i zrobienia z tym porządku.
Obawiam się, że pewne roszczenia się częściowo przedawniły a i tak będzie trudno udowodnić ustne ustalenia.

Ostatnia edycja:
Bardzo dziękuje pozdrowionka z Ostrołreki

Powrót