Prawomocnosc wyroku WSA

• Autor wątku Autor wątku aniaq7
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

aniaq7

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam, sytuacja w skrócie wygląda tak: złożyłam skargę do WSA na indywidualną interpretację podatkową, WSA moją skargę uwzględnił, Dyrektor Izby Skarbowej złożył skargę kasacyjną do NSA, NSA skargę kasacyjna oddalił.

W związku z tym mam pytanie co teraz?
Co z wyrokiem WSA? Czy on automatycznie stanie prawomocny (jeśli tak to kiedy?), czy powinnam złożyć do WSA wniosek o uprawomocnienie się wyroku (czy mam na to jakiś konkretny termin)?
Czy izba skarbowa ma teraz obowiązek wydania nowej interpretacji z uwzględnieniem wytycznych WSA i jaki ma na to czas, czy muszę występować o to z nowym wnioskiem?

Z góry dziękuję za wszelkie informacje. Pozdrawiam

aniaq7 napisał:
W związku z tym mam pytanie co teraz?
Oddalenie skargi kasacyjnej powoduje, że orzeczenie staje się prawomocne. Tym samym orzeczenie WSA jest już prawomocne.
aniaq7 napisał:
czy powinnam złożyć do WSA wniosek o uprawomocnienie się wyroku
nie ma takiej potrzeby
aniaq7 napisał:
Czy izba skarbowa ma teraz obowiązek wydania nowej interpretacji z uwzględnieniem wytycznych WSA i jaki ma na to czas, czy muszę występować o to z nowym wnioskiem?
orzeczenie sądu wiąże organ podatkowy - wiec wytyczne obowiazuja.
Teraz pani czeka na ruch organu podatkowego, który zdaje się ma terminy okreslone w ordynacji na załatwienie sprawy.

Bardzo dziękuję za odpowiedź.

Sprawdzając bazę orzeczeń, wyrok WSA widnieje jako nieprawomocny. Wie ktoś może skąd taka informacja?

widocznie aministrator nie zaktualizowal statusu

zatem, email do NSA, kiedy akta sprawy zostaly przekazane do WSA

potem kolejny email - tym razem do WSA- kiedy akta sprawy przekazane do organu plus wniosek o zaktualizowanie danych w publicznej bazie orzeczen - mozna wszystko w jednym emailu :)

Powrót