Prawomocny wyrok WSA i co dalej?

• Autor wątku Autor wątku RoTo3
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

RoTo3

Użytkownik
Odpowiedzi
134
Mam pytanie odnośnie kolejności etapów w postępowaniu administracyjnym. Sprawa dotyczy wyłączenia gruntów z produkcji rolnej pod wewnętrzną drogą dojazdową. Prezydent miasta wydał decyzję o wyłączeniu gruntu od której odwołała się do SKO jedna ze stron postępowania. SKO utrzymało decyzję w całości, wiec ta strona złożyła odwołanie do WSA. Tam z kolei przychylono się do argumentów strony i wyrokiem IV SA/Wa 1426/20 ze stycznia tego roku uchylono decyzję Prezydenta w części dotyczącej skarżącej strony. Mam w związku z tym pytanie czy sprawa wróciła do SKO czy do Prezydenta? Czy jako uczestnik postępowania nie wnoszący odwołania zostanę poinformowany o tym co się dalej w sprawie dzieje? Jak to sprawdzić? Jestem tym żywotnie zainteresowany bo bez zakończenia postępowania i jego całkowitego uprawomocnienia nie będę mógł przekształcić wyłączonych gruntów z działki rolnej na działkę drogową przez co nie dostanę pozwolenia na budowę. Wyrok w WSA zapadł w styczniu. Czy jest możliwe że przez kolejnych 9 miesięcy nic się w sprawie nie działo?

Skoro uchylone obydwie decyzje, to sprawa wraca do organu niższej instancji, czyli do Prezydenta

Najpierw email do odpowiedniego sekretariatu WSA, z zapytaniem, czy orzeczenie prawomocne i kiedy sad akta zwrócił do organu

Jeśli akta wróciły, to Ponaglamy organ zgodnie z poradnikiem

https://forumprawne.org/prawo-admin...zne-pisma-do-urzedu-poradnik.html#post1556417

Rozpoczynajac opis sprawy, ze Wyrokiem sygn akt WSA uchylił decyzje i przekazał sprawę do ponownego rozpoznania

Powrót