Prędkość internetu w Cyfrowym Polsacie

• Autor wątku Autor wątku Ari93
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Ari93

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam, mam nadzieje że wybrałem dobry dział
Mam problem z prędkością internetu w CP, mieszkam poza miastem i internet "ciągnę" z nadajnika który znajduje się wioskę obok. W TV wszyscy chwalą się LTE 150mb/s itp itd a tym czasem w tej wiosce stoi nadajnik o częstotliwości 800MHz, szerokości kanału 2,5MHz i prędkości bodajże 18mb/s, co to oznacza? Mniej więcej tyle że w dzień mam te powiedzmy 3-4mb/s, w środku nocy wyciągam 10-12mb/s ale wieczorami często z trudem wyciąga 0,5mb/s a dziś bywały chwile że 300kb/s bywało nieosiągalne... Kilka miesięcy temu rozmawiałem z działem technicznym że szerokość kanału zostanie powiększona do 5MHz co teoretycznie powinno co najmniej podwoić transfery ale generalnie jest coraz gorzej. Złożyłem niedawno reklamacje ale poza tym że 2/3 odpowiedzi jest kompletnie nie na temat to w skrócie: połączenie z internetem jest więc nie ma problemu. Wykupioną również mam telewizje w tym między innymi pakiety HBO GO i iple i przy takiej prędkości, no nie oszukujmy się, nie ma opcji żeby cokolwiek sobie wieczorem po pracy obejrzeć. W załączniku wysyłam treść listu który od nich otrzymałem. Mam jakąkolwiek szanse jakoś z nimi zawalczyć? To nawet nie jest pół procenta teoretycznej prędkości LTE ;/

Załączniki

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą przeglądać załączniki.
A co na temat przepływności łącza stanowi umowa?

Jest jak wół tam napisane że rzeczywista prędkość uzależniona jest od posiadanego urządzenia , poziomu sygnału ( i jego jakości ) obciążenia sieci czy warunków atmosferycznych . Czyli dostawca się zabezpieczył na wszelkie ewentualności .

Dodam że modem LTE w domu to słaby pomysł . Najlepiej przy oknie albo za oknem . Bo tak to nawet 3G wymięka .

Mógłbym prosić o link do jakiegoś z tych tematów? We wszystkich mowa jest o "lejkach" czyli celowego spowalniania prędkości z powodu zbyt dużego obciążania sieci przez klienta (w regulaminie tzw. "FUP").

U mnie problem jest inny, problematyczna jest ich sieć która podczas obciążenia ogranicza prędkość do 1/30-1/40 "normalnej" prędkości w godzinach nocnych. Modem leży na parapecie pod ściśle określonym kątem aby zasięg był jak największy i bez zewnętrznej anteny raczej więcej dB nie wyciągnę. I czy coś z tym da się zrobić? Oczywiście w umowie nie ma śladu o prędkości minimalnej ale nie ma też śladu o ograniczeniach ipli ani HBO GO, a z tym internetem nie ma możliwości żeby wieczorem coś obejrzeć.

Otóż to - podczas obciążenia...
Pojemność stacji bazowej nie jest z gumy, a każdy chce mieć jakieś tam parametry transmisji.

Reklamuj, dokumentuj, może dostaniesz ulgi na abonament.

Nic nie dostanie. Umowa jest tak sformułowana, że będzie bardzo ciężko.

Taki proceder nazywa się "oversell" (analogicznie w liniach lotniczych "overbooking") i polega na wielokrotnym sprzedawaniu tego samego pasma wielu użytkownikom. Podstawą jest fakt że małe jest prawdopodobieńśtwo jednoczesnego wykorzystywania 100% łącza przez wszystkich użytkowników.

Taki proceder jest normalną sytuacją w przypadku łączy konsumenckich, dla osób prywatnych i rozpoznać go można po wyrażeniu "do xx Mb/s". Za słowa "od xxx Mb/s" trzeba zapłacić nieraz kilkaset % więcej. :)

Taki piękny napis LTE 150Mbit/s to tylko ładny znaczek na modemie . Nie osiągalne w praktyce . Zauważ że w umowie nie gwarantują minimalnej prędkości . Jak "wylecisz" nawet do 2G to też nic nie zdziałasz . Wszystko jest ujęte w umowie .

Chcesz mieć pewność to wykup 60 Mbit/s po kablu to takie osiągi będą .

Pozatym gwarantowanie minimalnej prędkości to w sumie samobójstwo . Z technicznego punktu nie wykonalne . Bo co w sytuacji jak trafisz na stronę z mułowatego serwera ?

Ostatnia edycja:
Temat schodzi na szczegóły techniczne. Z prawnego punktu widzenia wszystko zależy od odpowiedzi na pytanie z #2

EndriuKrzywy napisał:
... Pozatym gwarantowanie minimalnej prędkości ...
Ustawa telekomunikacyjna jasno określa zasady, jak wspomniałem wyżej temat prędkości minimalnej był już omawiany na FP.

Powrót