Preferencje w zatrudnianiu niepełnosprawnych w urzędach

• Autor wątku Autor wątku Ratatui
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

Ratatui

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Mam takie pytanie.

Ustawa o pracownikach samorządowych przewiduje okoliczności, w których osoby niepełnosprawne mają pierwszeństwo w zatrudnieniu na stanowisko urzędnicze (są wśród 5 najlepszych kandydatów, spełniają wymogi, a wskaźnik zatrudnienia tych osób w danym urzędzie nie przekracza 6%). Ustawa mówi, że aby skorzystać z preferencji przy naborze kandydat będący osobą niepełnosprawną powinien obowiązkowo złożyć dokument potwierdzający swoją niepełnosprawność. Moje pytanie brzmi: czy w ogłoszeniu o naborze powinna się znaleźć informacja o obowiązkowym złożeniu takiego dokumentu przez niepełnosprawnego, który chce skorzystać z możliwości preferencyjnego naboru?

Spotkałem się z dwiema opiniami. Pierwsza, że nie, ponieważ w wyliczeniu, co powinno się znaleźć w ogłoszeniu ustawa skazuje tylko określenie "wymaganych dokumentów",ale dotyczy to tych dokumentów, które warunkują zatrudnienie. Zapis ten odnosi się więc do dokumentów koniecznych do oceny kandydata w kontekście spełniania warunków niezbędnych i dodatkowych. Tu zaś mówimy o uprawnieniu dodatkowym kandydata. Kopia orzeczenia o niepełnosprawności nie jest w tym rozumieniu dokumentem wymaganym do postępowania rekrutacyjnego.

Druga opinia jest inna. Skoro ustawa mówi o uprawnieniach dodatkowych, to wprost z ustawy wynikają te uprawnienia dla osób niepełnosprawnych (art. 13 ust.2b ustawy o pracownikach samorządowych), a więc wśród dokumentów rekrutacyjnych urząd powinien wskazać kopię dokumentu potwierdzającą niepełnosprawność dla osób zainteresowanych preferencyjnym naborem.

Powrót