Premia motywacyjna podczas zwolnienia

• Autor wątku Autor wątku majatusia
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

majatusia

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Jestem na długim zwolnieniu lekarskim - "ciążowym".
Moje wynagrodzenie składa się z 3 składowych: podstawy wynagrodzenia, premi regulaminowej i premi motywacyjnej.
Mój pracowdawca obliczając przysługujacy mi zasiłek chorobowy nie uwzględnia premi motywacyjnej bo jak mi napisali:
"Zgodnie zaś z Regulaminem Wynagordzeń premia motywacyjna MOŻE zostać przyznana, brak jest w RW dodatkowych ustaleń.
Należy stosować przepis art. 41 ust. 1 ustawy o świadczeniach pieniężnych z w razie choroby i macierzyństwa. Użyte ?nie uwzględnia się? w powiązaniu z ?jeżeli postanowienia ? nie przewidują zmniejszania? , co oznacza, że nie jest ona uwzględniana przy ustalaniu wymiaru zasiłku chorobowego. Jest to zgodne z literalnym brzmieniem art. 41 ust. 1 ustawy o świadczeniach."

Czy oni tak na prawdę mogą postąpić??????
Nie ma jakiś orzeczeń na to??????????????
Bardzo prosze o pomoc

premia motywacyjna a zasiłek chorobowy

Witam
Jestem na długim zwolnieniu lekarskim - ciążowym
Moje pensja skąłda sie z 3 składowych: podstwy, premi regulaminowej i premi motywacyjnej.
Moj pracodawca obliczając mi zasiłek chorobowy nie uwzględnia premi motywacyjnej bo jak mi napisali:

Zgodnie z Regulaminem Wyngrodzeń premia motywacyjna MOŻE zostać przyznana, brak jest w RW dodatkowych ustaleń.
Przepis art. 41 ust. 1 ustawy o świadczeniach pieniężnych z bezp.. społ. w razie choroby i macierzyństwa mówi iż przy ustalaniu podstawy wymiaru zasiłku chorobowego nie uwzględnia się składników wynagrodzenia, jeżeli postanowienia układów zbiorowych pracy lub przepisy o wynagradzaniu nie przewidują zmniejszania ich za okres pobierania zasiłku.

Regulamin Wynagrodzeń nie przewiduje zmniejszenia wysokości premii motywacyjnej, co oznacza, że nie jest ona uwzględniana przy ustalaniu wymiaru zasiłku chorobowego. Jest to zgodne z literalnym brzmieniem art. 41 ust. 1 ustawy o świadczeniach.

Proszę nie "mnożyć" postów w takim samym temacie.

Powrót