Prenumerata niemieckiego czasopisma a opłata za nie

• Autor wątku Autor wątku gonzoou
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

gonzoou

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Cześć,
sytuacja wygląda tak, że mój ojciec zapisał się (nieświadomie, ze względu na średnią znajomość niemieckiego+brak okularów :) ) na prenumeratę jakiegoś czasopisma niemieckiego na targach w Niemczech. Dodam, że mieszka w Polsce.
Na podany przez niego adres przysłali pierwszy numer z prośbą o uiszczenie za niego opłaty, czego nie zrobił. Następnie przestali wysyłać czasopisma, tylko same ponaglenia do zapłaty (za kolejne miesiące, mimo że nie wysyłali gazety). Każdy egzemplarz wg. firmy kosztuje niecałe 50 euro, więc łącznie uzbierało się tego 150 euro w tej chwili.

I teraz pytanie, uiszczać tą opłatę, czy nic się stanie? Jakie są szanse, że po jej uiszczeniu przestaną nękać mojego ojca? Jeżeli to pomoże to mogę wrzucić skan pisma.

Wrzuć w translator tresc pisma i zapoznaj się z tekstem o co chodzi.

Poza tym zapoznaj się z umową którą podpisał twoj tato i tam szukaj odpowiedzi na pytanie: jak rozwiązać umowę na prenumeratę.

Niestety ojciec nie posiada umowy (nie dostał jej)

na tyle na ile rozumiem pismo, to jest to wezwanie do zapłaty, natomiast nie wynika z niego jakie należy podjąć kroki aby zerwać umowę. Dodam tylko, że gazeta nie jest wysyłana. Jakieś rady?

Powrót