PRESCO a canal+cyfrowy

• Autor wątku Autor wątku adrenalina24h
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

adrenalina24h

Witam, mój problem polega na tym, że byłem abonentem canal+, w roku 2009 rozwiązałem umowę, bez żadnej informacji canal+ sprzedał moje długi firmie presco, zapłaciłem więc, wtedy byla to kwota niezapłaconego abonamentu i kara za niezwrocony w terminie dekoder, kwotę tę natychmiast zapłaciłem (550 zł). Myslałem, że sprawa z canal+ i presco jest zakończona. Nic bardziej mylnego! Cesję canal+ sprzedał presco w 2009 r., presco policzyło sobie owe 550 zł, i znowu należałem do canal+ ale we wrzesniu 2012r. canal+ wystawił jakąś notę karną, bo przecież faktury nie mogli, bo od 2009r. nie jestem ich abonentem i nie mam z nimi żadnej umowy, wystawili więc notę na kwote 300 zł, kwota ta dotyczy tym razem dekodera, którego wtedy nie oddałem, uznałem chyba, że jak juz raz zapłacilem za niego, to jest mój. Po drodze jakas przeprowadzka, gdzieś sie zapodział wiec nawet o tym dekoderze nie myślałem. Wracajac do 2012r. canal+ wystawil tę notę, zwyklą pocztą list przyszedł do mnie po terminie zapłaty, i już jak czytałem dlug był znowu w presco:).
Co mogę z tym zrobić, czy oni czyli canal+ maja prawo wystawiac jakies noty karne 4 lata po rozwiązaniu umowy. Presco oczywiście straszy sadem i takie tam ale mam powazne watpliwości czy temat nie jest przedawniony.

z gory dziekuje i pozdrawiam

jeszcze tylko dodam, ze pani w presco powiedziała mi,że canal+ moze bezterminowo wystapić o zwrot dekodera wiec nawet za 50 lat moje dzieci miałyby chyba problemy z dekoderem.

Jednakże zgodnie z Kodeksem Cywilnym (po nowelizacji zwanej ustawą antylichwiarską) :
W myśl art.Art. 385(3). W razie wątpliwości uważa się, że niedozwolonymi postanowieniami umownymi są te, które w szczególności:
5) zezwalają kontrahentowi konsumenta na przeniesienie praw i przekazanie obowiązków wynikających z umowy bez zgody konsumenta,...

ias707 napisał:
Jednakże zgodnie z Kodeksem Cywilnym (po nowelizacji zwanej ustawą antylichwiarską) :
W myśl art.Art. 385(3). W razie wątpliwości uważa się, że niedozwolonymi postanowieniami umownymi są te, które w szczególności:
5) zezwalają kontrahentowi konsumenta na przeniesienie praw i przekazanie obowiązków wynikających z umowy bez zgody konsumenta,...

Kolejny ten sam post... przestań spamować...

Powrót