Próba przekupienia przez rodzinę dłużnika

• Autor wątku Autor wątku fanfan
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
F

fanfan

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
11
Witam serdecznie użytkowników tego forum.

Mam 22 lata oraz 15 letnią siostrę oraz ojca dłużnika. Moja matka rozwiodła się z ojcem dobrych 13 lat temu lub więcej, tyle to trwa że już przestałem liczyć czas. Podczas rozwodu na mnie i na siostrę zostały zasądzone alimenty w wysokości 500zł, które miał opłacać mój ojciec. Niestety jak większość osób piszących na tym forum domyśla się jak sprawy wyglądają, ojciec nie płaci, ale udało się uzyskać pieniądze z Funduszu Alimentacyjnego. Dług ojca obecnie wynosi ponad 300 000zł.

Ostatnimi czasy (ponad 1.5 roku) jego brat a mój wuj zaczął do mnie i siostry pisywać na portalach społecznościowych i obiecywać wysyłanie pieniędzy na drobne wydatki, tak średnio po 500zł na pół roku. My z ochotą byśmy przyjęli te pieniądze bo się nam nie przelewa, ale mamy podejrzenia co do tych podarunków. Według mnie te pieniądze śmierdzą i nie wiem czy to jest próba przekupstwa, bo gdyby ojciec dowiedział się w przyszłości, że sobie życie ułożyłem, to mógłby wystąpić do sądu o alimenty dla niego, opłacane przeze mnie i obawiam się, że te podarunki od wujka nie byłyby dowodem w sprawie, że to ojciec wysyła te pieniądze poprzez wujka i bym mógł przegrać taką sprawę oraz zrujnować sobie życie, bo miałbym ojca "pasożyta" i jego długi na starość.

Mam tutaj pytanie do Was obeznanych w prawie, czy do takiej sytuacji mogłoby dojść i czy ojciec miałby szansę taką rozprawę wygrać, bo nie oszukujmy się, na początku z uśmiechem na ustach przyjmowaliśmy te pieniądze, ale teraz zacząłem myśleć do przodu i obawiać się o swoją przyszłość? Ojciec ma komornika na karku, ale od czasu wejścia FA w życie jego egzekucje na ojcu ustały, zresztą nic nie egzekwował od ojca.

Pozdrawiam

Jezeli otrzymujecie pieniadze z FA,to jakiekolwiek przyjete pieniadze od dluznika,moga byc "mina" i FA moze domagac sie zwrotu,jako ze wplaty od niego(jakiekolwiek) powinny byc przez komornika(a ten powinien przelac je do FA).Skoro otrzymujesz pieniadze z FA,ojciec i tak bedzie mial prawo domagac sie alimentow,gdyz On ma dlug wobec FA(w szczegolnosci).

Powrót