Próba reklamacji smartfona. Czy są jakieś szanse?

• Autor wątku Autor wątku Dzalewa
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

Dzalewa

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Dzień dobry!

Około rok temu kupiłem smartfona "Gsmart romar2". Od jakiegoś czasu byłem zły że mój aparat 5mpi nie robi dobrych zdjęć gdyż nie posiada auto focusa. No i właśnie z ciekawości wszedłem w historię moich zamówień i co się okazało na stronce jest wyraźnie napisane w tabelce że telefon ma posiadać autofocus!! Moje pytanie brzmi, czy mogę reklamować telefon z powodu niezgodności opisu z towarem? gdyż nie zauważyłem (tylko na stronce producenta) w papierach informacji o braku autofocusa. Jeżeli TAK to chciałbym się zapytać jakby to przebiegało?, bo tego telefonu już nie ma w sklepie (i wymiana, nic by nie dała), czyli wnioskuję zwrot gotówki i zakup czegoś w sklepie RTV AGD EURO!

Z góry dziękuję :)

ja chcę wiedzieć czy są szanse :D? przed przystąpieniem do działań :D bo jeszcze nic z tym nie robiłem :D

Ostatnia edycja:
Dzalewa napisał:
okazało na stronce jest wyraźnie napisane w tabelce że telefon ma posiadać autofocus

Jeśli to transakcja B2C, możesz reklamować z tytułu niezgodności towaru konsumpcyjnego z umową i na podstawie art. 8. ust. 4 u.sp.kons. żądać obniżenia ceny (moim zdaniem brak AF to niezgodność nieistotna).

aha :( transakcja B2C co oznacza?? też tak właśnie się zastanawiam z tym AF ! swoją drogą moi rodzice go kupywalii bo myślałem że ma AF a potem jakoś machnąłem :D ale teraz bym chciał AF :D

b2c - > przedsiębiorca z konsumentem
b2b - > przedsiębiorca z przedsiębiorcą

Cedwah ma absolutna wręcz rację - jedynie szansa na obniżenie ceny.

obniżenie ceny? czyli jak przychodzę i co negocjuję :D? czy jakieś zostawiam pismo :D bo za telefon już zapłaciłem dawno mija już 1 rok gwarancji !!:wow:

Pisemnie zgłaszasz swoje żądanie. Na tzw. gębę się niczego nie robi.
Gwarancja nie ma tu nic do rzeczy.
I tak przy okazji - pohamuj nieco swoje zapędy do kończenia zdań emotikonami, bo ani to potrzebne, ani ułatwia czytanie.

Powrót