Próba windykacji mimo braku zobowiązania

• Autor wątku Autor wątku karolawrc
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

karolawrc

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
9
Witam,
korzystałam z telefonu w sieci play, zerwałam umowę przed jej końcem. Naliczono mi karę, którą uregulowałam w 2010 roku. Po jakimś czasie upomniała się firma windykacyjna, że mam wobec nich zobowiązanie i muszę spłacić dług. Po wysłaniu im potwierdzenia przelewu odstąpili. Parę dni temu dostałam kolejne wezwanie do zapłaty od innej firmy windykacyjnej. Zadzwoniłam i powiedziano mi że mimo braku długu muszę im spłacić tą kwotę z odsetkami i próbować jąpóźniej odzyskać od playa. Powiedziano mi, że jak nie zapłacę im to zjawi się u mnie komornik.
Po chwili rozmowy powiedziałam bez przemyślenia, że skoro muszę i tak zapłacić to wpłacę w późniejszym terminie.
Czy to oznacza, że uznałam dług mimo, że nie istniał???
Play uznał, że muszę sama udowodnić, FW, że zapłaciłam tą karę.
Proszę o pomoc.
Z góry dziękuje

bez obaw, proszę im wysłać ksero potwierdzenia zapłaty wraz z pismem informacyjnym, że zobowiązanie zostało już uregulowane. Telefoniczne ustalenia w takim przypadku nie mają mocy prawnej.

powiedzieli mi, że to nie ich sprawa i że mam to z playem załatwić a im zapłacić. Miałam zamiar sie odwołać, bo z jakiej racji mam płacić coś co sie im nie należy, a później walczyć o zwrot.
tylko wyczzytalam na innym forum, że rozmowa tel może być dowodem do uznania długu. mam nadzieję,że sie odczepią.

dziękuję za pomoc.

rozmowa tel w tym przypadku nie jest uznaniem roszczenia, nadto rzadko się zdarza aby FW rejestrowały rozmowy telefoniczne. Poza tym, jeżeli sprawa jest na etapie postępowania przedsądowego to nie ma co sie martwic - jak pójdą do Sądu to wówczas wykaże Pani ze roszczenie zostało spełnione i zasądzone zostaną na Pani rzecz koszty procesu. Prosze wysłać do nich pismo, jak to było wskazane już wyżej i zachować je na poczet postępowania sądowego.

Powrót