próba windykacji sprawa była w e - sądzie

• Autor wątku Autor wątku jarek19
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

jarek19

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
13
Mam taką sprawę. Niecałe 3 lata temu wypowiedziałem umowę operatorowi mojego telefonu. Moim zdaniem dochowałem wszystkich terminów, Oni uważali inaczej i sprzedali ten mój "niby dług" firmie windykacyjnej, która zaczęła mnie nękać. Po pewnym czasie przyszło pismo z e - sądu z nakazem zapłaty. Napisałem sprzeciw i w sprzeciwie opisałem swoje racje. sprawa została przekazana do sądu rejonowego w moim mieście zamieszkania.
.Firma windykacyjna nie zaryzykowała jednak prowadzenia tej sprawy sprawy, nie dopełnili formalności i sprawa została przez sąd umorzona. Ktoś może pomyśleć, że to super i że wygrałem, Okazuje się, że wcale nie!!!!! Oni dalej próbują mnie nękać. Tym razem wysłali do mnie windykatora, ale nie było akurat mnie w domu. Ten ich windykator dzwonił do mnie. Powiedziałem mu, że nie uznaje ich roszczenia.
Dlatego proszę doradźcie mi jak najlepiej postąpić w takiej sytuacji, czy można to gdzieś zgłosić. Moim zdaniem oni robią sobie żarty z prawa. Nie rozumiem jak można żądać czegokolwiek skoro ich sprawa którą wnieśli została umorzona z ich winy.
Poradźcie proszę jak najlepiej postąpić tej sprawie? Co powiedzieć temu windykatorowi ? I jak to jest w tym momencie z przedawnieniem ?

jarek19 napisał:
Poradźcie proszę jak najlepiej postąpić tej sprawie? Co powiedzieć temu windykatorowi ?
Olewać. I pilnować poleconych z sądu.
jarek19 napisał:
I jak to jest w tym momencie z przedawnieniem ?
Nie wiem jak jest bowiem nie znam konkretnych dat, ale skoro nie zdecydowali się kontynuować sprawy to jednak wymiękli. Co nie znaczy że zamilkli na amen, niewykluczone że znów sprawa trafi do sądu - abyś pomyślał że przecież już sprzeciw składałeś więc to chyba jakaś pomyłka, nie zareagujesz a wtedy cap! Mają cię...

Sprawdziłem te daty Umowę operatorowi wypowiedziałem już ponad 3 lata temu. Sprawa przeciwko mnie została umorzona w październiku 2015r. Tak więc chyba jest już przedawniona ?

jarek19 napisał:
Sprawa przeciwko mnie została umorzona w październiku 2015r. Tak więc chyba jest już przedawniona ?
Kiedy było wypowiedzenie, kiedy wniesiono do e-sądu?

Wypowiedziałem umowę w listopadzie 2012r., do e-sądu wniesiono w lutym 2015r., potem był mój sprzeciw, przekazanie sprawy do sądu rejonowego i w październiku 2015r. nastąpiło umorzenie.
dzięki za odpowiedź

Roszczenie przedawni się w październiku 2018. Widać kwitów nie mieli...

Powrót