Próba wyłudzenia Odestek przez Szkołę? PRoszę o pomoc

• Autor wątku Autor wątku gadom1986
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

gadom1986

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
11
Witam
W 2005 roku podpisałem umowę o usługi edukacyjne z prywatną szkołą.
Ze szkoły zrezygnowałem ze względu na kłopoty finansowe i zdrowotne. Złożyłem pismo o odroczenie spłaty długu. Przyjęto je.i powiedzieli ze ok. Ale oczywiscie wysyłano mi ciągle ponaglenia z odsetkami 5 % w skali miesiąca (60 w skali roku) Gdy chciałem zacząć spłacać naliczyli mi odsetki dalej w wysokości 5% w skali miesiąca czyli 60 % w skali roku. W miedzy czasie firma windykacyjna (nie zrobili cesji długu wspomagali ich w ściąganiu) skontaktowała się ze mną, oni zażądali odsetek ustawowych. Gdy przekazałem im pismo o rozbieżności kwot odsetek, kontakt się urwał na pół roku. Teraz znowu szkoła do mnie wysyła pisma gdzie są takie odsetki jak na początku. Czy to jest zgodne z prawem odestki? czy ustawowo nie powinno być 4X odsetki lombardowe? . Nie odpowiadają mi na żadne pisma nie chcą ze mną rozmawiać.
Chcę to spłacić ale nie wiem jaką kwotę wreszcie. Może jakieś rady .

Pozdrawiam

Co na temat warunków płatności / kar umownych / odsetek za zwłokę stanowi umowa ze szkołą?

za nieterminowe wnoszenie opłat naliczane są odsetki w wysokości 5 % wartości należności w skali miesiąca

tak mówi zapis w umowie

dostałem informację ze ten zapis jest niezgodny z prawem? czy to prawda?

Art. 359.§ 21. (147) Maksymalna wysokość odsetek wynikających z czynności prawnej nie może w stosunku rocznym przekraczać czterokrotności wysokości stopy kredytu lombardowego Narodowego Banku Polskiego (odsetki maksymalne).
§ 22. (148) Jeżeli wysokość odsetek wynikających z czynności prawnej przekracza wysokość odsetek maksymalnych, należą się odsetki maksymalne.

Ostatnia edycja:
Dla mnie takie odsetki to lichwa. Polecam kontakt z rzecznikiem praw konsumenta w Pana miejscowości. Pomoże.

TaK też zrobię tylko jedno mnie martwi umowę podpisałem w 2005 a ustawa weszła 20 lutego 2006.
Mam nadzieje ze rzecznik pomoże

Jeszcze jedno pytanie jaki jest okres przedawnienia i jaki wpływ ma na niego odbieranie listów poleconych? bo odbieram od nich wszystkie. moje ostanie pismo mają z datą ponad 3 lata temu?

Powrót