loco1 napisał:
Co Ty za bzdury wypisujesz?
Kolego
loco1 - bez uniesień i wpisów typu bzdury.
Być może nie wiesz jak i wiele ludzi, że karty kredytowe mają coś takiego jak
Chargeback .
W skrócie, informacja z googla z Wiki:
Chargeback (z ang. obciążenie zwrotne) – rodzaj zwrotu środków za transakcję dokonaną kartą płatniczą realizowany przez wystawcę karty i inicjowany przez klienta w sytuacji, gdy konsument nie był zadowolony z produktów albo usług, za które zapłacił, nastąpiła pomyłka techniczna w rozliczeniu transakcji lub transakcja .
A kiedy bank może skorzystać z procedury chargeback?
- klient nie otrzymał części lub całości kwoty wypłacanej z bankomatu
- pojawiła się rozbieżność między poprawną kwotą (lub walutą) transakcji a tą, która została zapłacona
- transakcja została rozliczona więcej niż jeden raz
- transakcja została rozliczona w innej kwocie lub walucie niż klient zaakceptował w momencie jej dokonania
- opłacona przy użyciu karty usługa lub produkt nie zostały dostarczone
- akceptant przesłał rozliczenie transakcji, która została uprzednio anulowana
- klient próbował zapłacić za towar lub usługę przy użyciu karty, jednak transakcja się nie powiodła i klient zapłacił za towar czy usługę w inny sposób. Mimo tego karta została obciążona nieudaną transakcją
- klient został obciążony (np. przez hotel lub wypożyczalnię) za usługę, której nie zamawiał
- dostarczono zamówiony towar, ale był on uszkodzony
- zakup został zwrócony, ale nie dokonano zwrotu pieniędzy
Mam nadzieję, że tak krotka lektura w przyszłości wam pomoże, i dzięki temu unikniecie wielu problemów i nerwów.
Osobista refleksja.
Nie jestem zwolennikiem kart kredytowych... ale ten argument przekonał mnie do założenia i płacenia kartą kredytową. I powiem .. skutkuje.
pozdrawiam