Problem internetowy paypal

• Autor wątku Autor wątku dami21
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

dami21

Mam taki problem , sprzedawałem na popularnym serwisie aukcyjnym kody bony warotściowe za którymi można płacić o wartości 1200 zł , kupujący wpłacił poprzez paypal wysłałem kody on je wykożystał . Po kilku dniach otrzymałem informacje od paypal iz ten użytkownik nieautorozawał transakcji i ktoś mu się wkradł na kont paypal i aukcyjne ... paypal zabral mi pieniadze na koncie mam ujemne saldo ... moje pytanie jest takie jako sprzedajacy zrobiłem wszystko poprawnie , chyba nie polnilem przestępstwa ? Jednak paypal każe zapłacić mi za tego oszusta zamiast go zgłosić co moge zrobić , słyszałem ze wysyłają firmę widyfikacyjna jednak ja nie jestem w stanie zapłacic takiej kwoty bo zrobiłem wsyztstko poprawnie ...

To sie nazywa charge back: czyli ktos zaplacil ci za te bony nie swoja karta kredytowa lub korzystajac z cudzego konta Paypal. Nie mozesz nic zrobic tylko zaakceptowac strate. Jesli chcesz w przyszlosci takich sytuacji unikac, nie akceptuj platnosci przez Paypal tylko rzadaj przelewu na konto. W regulaminie Paypal, na ktory sie zgodziles, jest o tym, ze moze nastapic charge back.

Pomysl sobie, co jesli ktos tobie by sie wlamal na konto Paypal lub zaplacilby twoja karta - wtedy tez oczekiwalbys zwrotu tych pieniedzy. Paypal stoi zawsze po stronie kupujacego a nie sprzedajacego, a sami oczywiscie nie chca akceptowac zadnych strat.

Powrót