problem na facebooku

• Autor wątku Autor wątku Nikt_warzny
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
N

Nikt_warzny

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam, prowadzę działalność i mam problem.

Od jakiegoś czasu mam spam na facebooku.

Dajmy na to, ze nazywam się Adrianna Gustin i problem wygląda następująco.
Ktoś piszę mi na fanpage, coś w stylu "Dziękuję Adrianna, ze podałaś stronkę na której odebrałam samsunga S5 za darmo" + link do stronki która namawia do smsów płatnych.

Czy w takim wypadku mogę coś zrobić?
dodam, że spam jest natarczywy - blokuje konto i ten ktoś zakłada nowe, fikcyjne i spamuje dalej.

co robić?

i nic więcej?
co mi da zgłoszenie do administracji?

czy ta osoba nie popełnia przestępstwa?

i do jakiej administracji? Facebook?

możesz pisać do jakiej chcesz...ale najwięcej osiągniesz pisząc do FB..:))

no ale przecież spamuje mi na fanpage, używa mojego imienia, naciąga moich klientów

czy to nie jest przestępstwo? :mad:

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Nikt_warzny napisał:
mi na fanpage, coś w stylu "Dziękuję Adrianna, ze podałaś stronkę na której odebrałam samsunga S5 za darmo" + link do stronki która namawia do smsów płatnych
Moim zdaniem to nie jest jakas konkretna osoba, ale programik - programik samego FB... Trzeba go zablokować.
PS. Wiele osób upoważnia te programiki do "dodawania postów w swoim imieniu" i nawet o tym paskudztwie nie wie.

Ostatnia edycja:
Spam nie jest przestępstwem, ale fakt jest to bardzo męczące. Zgłoś to facebookowi!

Nikt_warzny napisał:
Ktoś piszę mi na fanpage, coś w stylu "Dziękuję Adrianna, ze podałaś stronkę na której odebrałam samsunga S5 za darmo" + link do stronki która namawia do smsów płatnych.

Coś musiałaś uaktywnić i stąd problem...Jakiś link odtworzyłaś albo filmik.

.

Jeśli to Twój osobisty profil, w ustawieniach znajdziesz blokadę publikowania postów na Twojej stronie. W przypadku fanepage'a jest taka sama opcja, tylko trzeba się zastanowić czy inni nie będą musieli czegoś opublikować.

A czy to na pewno robi jakaś osoba? Tego typu linki publikują różne stronki, które wymagają logowania z poziomu fb. Zastanów się czy przypadkiem nie wchodzisz na jakieś podejrzane witryny (przypominające demotywatory, strony z żartami itd).

Zgłaszanie administracji nic nie pomoże. Oni mają swoje własne problemy, zwłaszcza że zostali posądzeni o szpiegowanie osób, które usunęły konto z fb.

Powrót