Problem na zwolnieniu warunkowym

• Autor wątku Autor wątku martin-USA
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

martin-USA

Użytkownik
Odpowiedzi
199
Witam Was wszystkich serdecznie.

Moja znajoma wyszla miesac temu z ZK na zwolnienie warunkowe. Ma wyrok6 lat i na ostatnie pol roku otrzymala zwolnienie warunkowe. Wyrok ma za oszustwia/wyludzenie. Mloda kobiet, 28 lat. Wiem, ze naiwnosc i zakochanie, to zadne usprawiedliwienie, ale po prostu uwierzyla swojemu partnerowi i wziela na siebie jego wyludzenia, dala swoje konto bankowe i przyznala sie nie do swojej winy. Trudno, jej blad.

Teraz jednak jest od miesiaca na zwolnieniu warunkowym. Otoz ma problem z pania kurator i rodzicami. Wiem, ze brzmi to malo wiarygodnie, ale znam sprawe osobiscie i jest to prawda. Dziewczyna poznala nowego mezczyzna, chce sie z nim spotykac, ale rodzice jej nie pozwalaja. W zwolnieniu warunkowym ma zapisane, ze ma przebywac w domu rodzicow i rodzice mowia wprost, ze jesli nie bedzie wracala na noc do domy, to zglosza to n policje i do kuratorki, ze nie mieszka i nie przebwa w domu. A ona chce tylko spotkac sie ze swoim chlpakiem. Nie mowie o imprezach alkoholowych, bo nie pije alkoholu, nie pali, nie cpa. Rodzice chca calkowicie kontrlowac teraz jej zycie. Zabrali jej telefon komorkowy.

Jej nowy mezczyzna mieszka poza Polska, chce zeby do niego przyjechala na stale. Chce jej pomoc zdobyc prace, wszystko legalnie.

Kurator z kolei powiedziala tyle, ze nie wyraza zgody na jej wyjazd z Polski poniewaz boi sie, ze nie wroci do Polski i ne bedzie miala z nia zadnego kontaktu. Oczywiscie kontakt bylby staly telefoniczmy, na video a rowniez raz w miesiac przyjezdzala by z Niemiec do Polski na spotkanie z pania kurator. W Polsce nie moze dostac pracy a w Niemzczrc ma taka mozliwosc. Czy kurator ma takieprawo nie zgodzic sie na jej wyjazd? W dokumentach sadowych nie ma nic o zakazie opuszczania kraju.

Dodatkowo kiedy jej powiedziala jakie ma problemy z rodzicami, to jej tylko powiedziala, ze moze jej pomoc zalatwic schronisko. Podpowiedzcie prosze jak to mozna najlepiej zalatwic i zeby okres proby 2 lat minal bez wiekszych problemow dla niej.

Na pewno po zakonczeniu okresu proby od razu wyjezdza z Polski do swojego chlopaka.

Dziekuje za wszelkie sugestie. Prosze ez osadzania, bo wie, ze popelnila duzy blad i za niego odbyla kare i teraz jeszcze tylko to zwolnienie warunkowe i odpokutuje za to, co zrobila.

Czy ktos ma jakis pomysl jak mozna pomoc tej dziewczynie? Bede wdzieczny za kazda sugestie i pomoc.

Skoro została zwolniona warunkowo a warunkiem jest mieszkanie z rodzicami to nie bardzo rozumiem wątpliwości. Ma przebywać w domu rodziców albo wróci do więzienia.
Kurator ma obowiązek prowadzić dozór. Dozór to ocena funkcjonowania między innymi w miejscu zamieszkania. Jak kurator ma ocenić funkcjonowanie za granicą? Do tego w miejscu innym, niż nakazał przebywanie sąd?

@forg Ona nie ma nakazu mieszkania z rodzicami. Ma tylko obowiazek zycia zgodne z prawem i kontakt z kuratorem przez 2 lata. Mieszkanie z rodzicami to nie jest zaden warunek. Moze nie do knca wyjasnilem teat. Dlatego dookreslam.

No to jeśli nie ma obowiązku mieszkania z rodzicami to niech się wyprowadzi. Aczkolwiek dozór kurator musi sprawować. I raczej fikcją jest dozór nad kimś, kto mieszka "daleko".

Chodzi o to, ze kurator nie wyraza zgode na zmiane miejsca zamieszkania nawet w tym samym miescie. Czy ma takie prawo?

Zapoznaj się z artykułem 159 kodeksu karnego wykonawczego, później z postanowieniem o udzieleniu warunkowego przedterminowego zwolnienia. Sam się zapoznałem z przepisem i nie - nie może się wyprowadzić bez zgody sądu. A sąd zapozna się z opinią kuratora zanim tej zgody udzieli. I negatywna opinia kuratora jak myślisz, co spowoduje?

Ok, dziekuje za info. Mam nadzieje, ze uda sie jej wszystko zalatwic z kurator.

Powrót