Problem po zakupie samochodu

• Autor wątku Autor wątku cojamamrobic
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
C

cojamamrobic

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam ,
kupiłem auto Volkswagen Caddy 1996 r. ok. 2 miesiące temu. Umowa została podpisana, ubezpieczenie samochodu przepisane na mnie, w urzędzie zostały złożone wszystkie potrzebne dokumenty, dostałem tymczasowy dowód rejestracyjny. Po około miesiącu przyszedł polecony list z urzędu miejskiego, że samochód musi przejść dodatkowe badania techniczne. Co się okazało, x lat temu jakiś urzędnik pomylił się i zarejestrował ten samochód jako ciężarowy 5-osobowy (miła pani w urzędzie rozłożyła ręce i uznała, że każdy ma prawo się pomylić...).
Musiałem załatwić zaświadczenie o wyjęciu kratki (kolejny koszt), której nigdy nie było (bo w latach kiedy został kupiony przez poprzedniego właściciela, nie była konieczna). Następnym krokiem było badanie techniczne na Okręgowej Stacji Kontroli Pojazdów. I tu pojawia się problem, bo pan tam pracujący stwierdził, że jeżeli załatwię zaświadczenie z salonu Volkswagena, że ten samochód miał mieć prawo być osobowym to moje auto przejdzie badania, a jeśli nie to niestety nic nie da się z tym zrobić.
Podobno poprzedni właściciel nigdy nie miał żadnych nieprzyjemności z tym samochodem, a tu pojawiają się problemy. Tymczasowy dowód ważny jest do 14 grudnia, nie wiem co z tym robić, czy ktoś może ponieść za to konsekwencje, ewentualnie może ktoś miał podobny problem albo wie jak to rozwiązać. Proszę o pomoc...

coś chyba pokręciłeś, jakie zaświadczenie? Co to za auto? jest przystosowane do przewozu 5ciu osób (siedzenia, pasy bezpieczeństwa itp)? Jedź może na inna stacje diagnostyczną.

Powrót