problem "podwójnego ubezpieczenia"

• Autor wątku Autor wątku Carolina1970
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
C

Carolina1970

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Mam problem z bankiem- wypowiedziałem umowę ubezpieczenia hipoteki, które zawarte było wraz z zawarciem kredytu i ubezpieczyłem hipotekę w innym TU niż proponował bank (oczywiście jeszcze 3 tygodnie przed terminem upływu poprzedniego ubezpieczenia). Cesja została złożona w obecności jeszcze dwóch świadków. Pracownik placówki banku, po otrzymaniu cesji, na pytanie, czy coś jeszcze trzeba dostarczyć, odpowiedział, że nie. Po kilku tygodniach otrzymałam pismo, że należy jeszcze dostarczyć potwierdzenie wpłaty I-szej składki raty. Niezwłocznie następnego dnia zostało ono wysłane. Doszło jednak po 6 dniach (weekend, list polecony ekonomiczny) do banku, czyli dwa dni po wymaganym terminie. Teraz bank żąda opłaty raty ubezpieczenia, pomimo cesji złożonej dużo wcześniej. Bank problem widzi w tym, że potwierdzenie opłaty doszło o 2 dni za późno. Zaznaczam, że rata zostało zapłacona 3 tyg. przed wygaśnięciem poprzedniego ubezpieczenia, a pracownik podczas przyjmowania umowy cesji powiedział "to wszystko". W polskim prawie nie istnieje coś takiego, jak podwójne ubezpieczenie, bo przecież w razie czego nie dostanę podwójnego odszkodowania. Reklamacja oczywiście została złożona, a windykacja nie chce zawiesić sprawy do czasu rozpatrzenia reklamacji i nęka mnie telefonami "lepiej żeby Pan zapłacił, w razie pozytywnego rozpatrzenia reklamacji pieniądze zostaną Panu zwrócone". Wszystkie należności zawsze regulowane były w wyznaczonym terminie, a tu proszę, człowiek raz zapłacił i żąda się znowu opłaty za to samo, windykacja, absurd jakiś- przypomina mi się Franc Kafka.....

Powrót