problem podziału spadku

• Autor wątku Autor wątku papaprazzi19
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

papaprazzi19

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam,

mam następujący problem, nie dotyczy bezpośrednio podziału spadku,
ale spraw pokrewnych.

Jest dom, 2-pietrowy z osobnymi wejsciami.

Rodzice, którzy zmarli, mieli dwóch synów,

Jeden z nich mieszkał na jednym piętrze
(została ta 1/2 część domu przepisana na niego i jest jego własnością i nie podlega podziale spadku)

Zmarli rodzice, pozostawiając do podziału drugą połówkę domu
(więc każdemu z dwóch synów przysługuje 1/4 domu)

Jeden syn (który mieszka w tym domu na piętrze) przeprowadza różne remonty na parterze (będącym częścią wspólną w sumie),
zmienia podłogi, maluje, kupuje nowe meble etc etc

Czy jego postępowanie jest zgodne z prawem?
Czy może on robi tak dlatego, aby później mieć argumenty,
że na przykład poprzez przeprowadzone remonty ma jakieś szczególne uprawnienia?

Nie mam nic konkretnego na myśli, tylko chcę się dowiedzieć,
czy aby przypadkiem może mieć znaczenie dla Sądu przy podziale spadku
fakt, iż on tam w sumie mieszka, przeprowadza remonty itp itd.

Sprawa spadkowa jeszcze się nie rozpoczeła.

Proszę o pomoc

jeżeli jest to część wspólna budynku do właściciele mają obowiązek uczestniczyć w kosztach jej utrzymania - remontach....ale tylko niektórych

proponuję jak najszybciej przeprowadzić sprawę spadkową i wziąć prawnika.....

polecam też fragment Kodeksu Cywilnego:
Art. 1039. § 1. Jeżeli w razie dziedziczenia ustawowego dział spadku następuje między zstępnymi albo między zstępnymi i małżonkiem, spadkobiercy ci są wzajemnie zobowiązani do zaliczenia na schedę spadkową otrzymanych od spadkodawcy darowizn, chyba że z oświadczenia spadkodawcy lub z okoliczności wynika, że darowizna została dokonana ze zwolnieniem od obowiązku zaliczenia.
§ 2. Spadkodawca może włożyć obowiązek zaliczenia darowizny na schedę spadkową także na spadkobiercę ustawowego nie wymienionego w paragrafie poprzedzającym.
§ 3. Nie podlegają zaliczeniu na schedę spadkową drobne darowizny zwyczajowo w danych stosunkach przyjęte.

Ostatnia edycja:
BOHO napisał:
proponuję jak najszybciej przeprowadzić sprawę spadkową i wziąć prawnika.....

polecam też fragment Kodeksu Cywilnego:
Art. 1039. § 1. Jeżeli w razie dziedziczenia ustawowego dział spadku następuje między zstępnymi albo między zstępnymi i małżonkiem, spadkobiercy ci są wzajemnie zobowiązani do zaliczenia na schedę spadkową otrzymanych od spadkodawcy darowizn, chyba że z oświadczenia spadkodawcy lub z okoliczności wynika, że darowizna została dokonana ze zwolnieniem od obowiązku zaliczenia.
§ 2. Spadkodawca może włożyć obowiązek zaliczenia darowizny na schedę spadkową także na spadkobiercę ustawowego nie wymienionego w paragrafie poprzedzającym.
§ 3. Nie podlegają zaliczeniu na schedę spadkową drobne darowizny zwyczajowo w danych stosunkach przyjęte.

ja również jestem za braniem prawników w takich sprawach

Powrót