Problem sklep RTV AGD - Bony podarunkowe a faktura VAT.

• Autor wątku Autor wątku kamilbrzoza90
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
kamilbrzoza90

kamilbrzoza90

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
14
Witam drogich forumowiczów.

Temat dość nietypowy.
W grudniu 2016 roku zakupiłem sprzęty za ponad 6000 zł brutto w dużym sklepie z artykułami RTV AGD. W dniu zakupu obowiązywała promocja - bon podarunkowy na 100zł do innego marketu za każdy wydany 1000zł.

Jako że był to koniec roku podatkowego musiałem poczekać z wystawieniem FV i zakończyłem transakcję paragonem. Tamtego dnia w POK podczas odbierania bonów, pytałem pracownika ile czasu mam na "wypisanie" faktury VAT. Poinformowano mnie że do roku czasu.

W lutym br. udałem się do w/w sklepu żeby zafakturować transakcję. Okazało się że nie przysługuje mi faktura VAT na firmę ze względu na to że promocja (bony) kierowana była do konsumentów (art. 22.1 KC) i owszem mogą mi wystawić fakturę lecz muszę zwrócić równowartość bonów w gotówce (tj. 600zł)- dostanę potwierdzenie wpłaty w postaci KP.

Proszę o poradę, ponieważ czuję się w tej sytuacji niejako oszukany. Moim zdaniem 6 bonów do sklepu X po 100zł nie jest równoważne z 600zł w gotówce. Odbierając bony nie pamiętam czy potwierdzałem odbiór jakimkolwiek podpisem - nie wykluczam że tak, nie pamiętam.

Chciałem nabyć w sklepie X bony podarunkowe i zwrócić do sklepu jako równoważne z otrzymanymi w grudniu, lecz personel bierze pod uwagę tylko bony o takiej samej szacie graficznej jak oferowane przez nich - nie są dostępne w sprzedaży.

Proszę was drodzy forumowicze o poradę, gdyż zbliża się końcowy termin wystawienia FV (ust. 3 miesiące).

Proszę o poradę, ponieważ czuję się w tej sytuacji niejako oszukany.
Nikt cię nie oszukał. A następnym razem uważnie czytaj regulaminy promocji.

Powrót