Problem u fotografa!

• Autor wątku Autor wątku Npzwso
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
N

Npzwso

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
9
Witam. Wraz z moją ukochaną nosiłem się z zamiarem zrobienia wspólnego artystycznego zdjęcia portretowego. Dzwoniłem wcześniej do zakładu fotograficznego z zapytaniem o cenę wykonania samego zdjęcia i przekazania mi go w formie elektronicznej gdyż w innej firmie chciałem przenieść je na płótno. Pani poinformowała mnie o tym, że kosztuje taka usługa 42zł i mimo że zaznaczałem ze potrzebuje je tylko w formie elektronicznej to uparła się ze muszą być do tego 3 odbitki. Wszystko w cenie 42zł. Po wykonaniu zdjęć w zakładzie, otrzymaniu terminu odbioru na za tydzień i zapłaceniu owych 42 złotych Pani poinformowała mnie że jeśli chce otrzymać je w formie elektronicznej to muszę dopłacić 30zł za wykupienie praw autorskich. W moim poczuciu jest to nie uczciwe ponieważ pytałem telefonicznie czy będą jakieś dodatkowe koszty. Czy mam jakieś podstawy prawne by sądzić że zostałem oszukany?

szkoda że nikt mi nie potrafi pomóc. :( :(

Bo tu chyba niewiele można pomóc.
Niestety przez telefon to można wszystko powiedzieć, dzisiaj ta pani powie że oczywiście mówiła, pewnie nawet trzy razy, o tych 30 zł.
Jak nie masz na jakimś kwitku od fotografa że masz zapłacić za te odbitki i tą płytkę tylko 42zł a oni nagle chcą więcej to marnie to widzę...

Powrót