Problem Urząd pracy

• Autor wątku Autor wątku mik09
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

mik09

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Chciałbym dowiedzieć odnośnie pewnej kwestii, chcę zarejestrować się jako osoba bezrobotna w urzędzie pracy, na chwilę obecną uczę się w szkole policealnej dziennej,ale chcę z niej zrezygnować,moje pytanie brzmi,co z moim ubezpieczeniem? czy jeżeli urząd pracy zarejestruje mnie jako osobę bezrobotną i zgłosi mnie do zus, czy zus automatycznie wykreśli mnie z ubezpieczenia od rodziców? czy muszę ten fakt zgłosić do Zusu że zrezygnowałem ze szkoły? proszę o odpowiedź.

Nie można posiadać jednocześnie ubezpieczenia zdrowotnego z kilku tytułów.

W przypadku, gdy otrzymasz status bezrobotnego to rodzic u którego jesteś ubezpieczony musi cię wyrejestrować.

ZUS nie zajmuje się sprawami ubezp. zdr. ta instytucja to Narodowy Fundusz Zdrowia (NFZ).

witam, myślałem że automatycznie zostaje wykreslony sam przez zus albo przez NFZ skoro rejestruje sie przez urząd pracy,to mnie automatycznie wykreślają od ubezpieczenia od rodziców,czy oni sprawdzają czy ktoś się uczy czy nie? czy uczelnia/szkoła przekaże moje informacje dla instytucji która zajmuje się ubezpieczeniem, że zostałem skreślony z listy słuchaczy, i mnie wykreślą sami, czy też konieczne jest tam udać się, i poinformaować ich o tym? proszę o odpowiedź, myślałem że to Zus zajmuje się takimi sprawami.

Obowiązek wykreślenia osoby "podpiętej" do ubezpieczenia zdrowotnego spoczywa na płatniku składek, którym jest rodzic.
Póki co te sprawy nie są jeszcze załatwiane automatycznie.

a jaka kara grozi, za to że rodzic nie zglosi tego faktu w Nfz, że rzuciłem szkołę? czy poważne konsekwencje, czekają mnie? proszę o odpowiedź.

Po pierwsze jeżeli zdecydowałeś się zadać pytanie na forum prawnym to znaczy że szukasz pomocy jak należy rozwiązać problem w oparciu o aktualnie obowiązujące przepisy.
Nie pomagamy jak kombinować.

Po drugie nie rozumiem w czym jest problem? Nie można posiadać dwóch ubezpieczeń zdrowotnych jednocześnie, co prędzej czy później wyjdzie np. podczas wizyty u lekarza.
Konsekwencjami może być zwrot składki na ubezpieczenie.

Witam, byłem pytać się w urzędzie co będzie jeżeli zrezygnuje ze stażu tak sobie z własnej winy, pani z urzędu ostrzegła mnie że będę musiał zwracać również stypendium stażowe,co jak dotąd czytałem sprzeczne informacje że wypłaty się nie zwraca.

Zwrotowi w takim przypadku podlegają tylko koszty stażu, a nimi są: koszty badań lekarskich oraz koszty dojazdu, o ile były finansowane przez PUP. Stypendium nie podlega zwrotowi! A Pani z urzędu widocznie o tym nie wie.

Powrót