Problem w Anglii

• Autor wątku Autor wątku TheatreOfDreams
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

TheatreOfDreams

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam serdecznie. Mam pewien problem. Związałem sie z kobietą mieszkającą w Anglii, która formalnie nadal jest w związku małżeńskim z anglikiem. Od dawna nie dzielą ze sobą gospodarstwa domowego. Lecz mają córke. I tu pojawia sie problem. Moja kobieta boi sie że zabiorą jej córeczke która z nią mieszka. Pragne podkreślić że nie ogranicza mu absolutnie w jakikolwiek sposób kontaktów z córką, wręcz przeciwnie. W przeszłości bywały sytuacje w których on jej groził pisząc posty na portalach społecznościowych o treści np."odwracaj sie za siebie na ulicy". Ona nie posiada obywatelstwa Angielskiego lecz jest tutaj od 6 lat całkowicie legalnie. Bardzo prosze o pomoc czy jej obawy są uzasadnione.

Tak, Anglia wrecz "slynie" z zabierania dzieci przez opieke spoleczna. Czy coreczka ma obywatelstwo Polskie? Jesli nie, to nalezy natychmiast je wyrobic w najblizszym konsulacie (wystarczy angielki akt urodzenia i paszport badz dowod mamy), umiejscowia wtedy akt urodzenia i niech poprosi rowniez o Pesel.

Nie wolno w razie grozb kontaktowac sie ani z Policja ani szczegolnie z opieka spoleczna, niech to jej nie przychodzi do glowy - najlepsza metoda to przeprowadzic sie i "zniknac".

Ma natomiast jeden duzy problem - corce nie zostanie wydany paszport, jesli ojciec dziecka nie wyrazi na to oficjalnie zgody, wiec nigdzie poza UK nie pojedzie / poleci. Jedyna mozliwosc to sad i pozbawienie praw rodzicielskich ojca (nie rekomenduje tej opcji) lub zgoda na wydanie paszportu Polskiego przez sad w Polsce bez zgody ojca.

Ewentualnie mozecie uciec do Polski i zalatwic wszystko w Polsce, jesli jedziecie samochodem (promem) i dziecko siedzi z tylu to czesto nie chca paszportu. A w Polsce mozna juz zalatwic obywatelstwo, prawa rodzicielskie, paszport a nawet (jesli przypadek jest ciezki) zmiany imion zarowno dziecka jak i kobiety, nowe paszporty i powrot do UK do innego miasta.

Ostatnia edycja:
Powrót