Z
zywus1988
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 9
Witam i proszę o porady i pomoc. Umowę o najem lokalu zawarłem w dniu 1 Sierpnia, w tym samym czasie wprowadziłem się do lokalu. Umowę zawarłem na rok czasu. Sprawdziłem stan lokalu, pytając przy tym wynajmującego o stan okien, Pan stwierdził że warunki nadają się do mieszkania i nie powiedział o tej wadzie okna. Po używaniu lokalu tj. około 2 miesiące, wraz z przyjściem deszczu i chłodu na ścianie w całym mieszkaniu pojawił się grzyb. Zauważyłem również że przez zamknięte okna cieknie woda oraz są nieszczelne, przez co temperatura w lokalu jest równa temperaturze na zewnątrz. Kolejną usterką była przebijająca napięcie pralka, która poraziła lokatora mieszkania. Wszystkie usterki zgłosiłem w ten sam dzień. Minęły dwa tygodnie a usterki dalej nie jest zlikwidowane. Chcąc zerwać umowę ze względu na warunki nienadające się do mieszkania które wg mnie były ukryte do momentu wystąpienia chłodu i deszczu wynajmujący stwierdził że to ewidentnie moja wina, nie chce rozwiązać umowy za obustronną zgodą, nakazuje mieszkać jeszcze miesiąc i opłacić rachunki za następny. Co moge w tym wypadku poczynić ?. Czy mogę zerwać umowę będąc na prawie ?
Dziękuje serdecznie za porady. Pozdrawiam
Dziękuje serdecznie za porady. Pozdrawiam