Problem z agencją pośredniczącą w Hiszpanii

• Autor wątku Autor wątku Natka123
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
N

Natka123

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Kilka miesięcy temu skorzystałam z usług pewnej hiszpańskiej agencji pośredniczącej, która miała mi znaleźć staż w Hiszpanii w ramach programu Erasmus.
Pomijając fakt, że zamiast zadań z zakresu marketingu, jak to wspomniano w mojej umowie, przez cały miesiąc dostawalam tylko tłumaczenia z hiszpańaskiego na polski, to po miesiącu agencja ktoregoś dnia po pracy wysłała mi maila, że przerywa mój staz natychmiastowo i nie mam prawa powrotu do pracy. Powodem mojego "zwolnienia" miało być to, że zapytałam w firmie (grzecznie!) dlaczego wszyscy stażyści w firmie (było ich ponad 10) otrzymują różne pensje, mimo takiego samego wymairu godzin pracy i obowiązków.

Musiałam znaleźć sobie szybko nowy staż, żeby móc zostac w Hiszpanii, jednak agencja nie chce mi zwrócić pieniędzy za swoją usługę. W umowie, którą podpisałam z agencją jest jasno napisane, że agencja zobowiązuje się zorganizować mi staż na 4 miesiące, a po podpisaniu umowy odwołanie stażu nie będzie mozliwe. Drugą umowę - training Agreement - podpisałam już z samą firmą, w której miałam odbywac staż. Oczywiście oprócz 490 euro, które zapłaciłam za usługe, poniosłam inne koszty, takie jak chociażby opłata za mieszkanie, czy 3-miesięczny bilet na dojazd do pracy.

Zdaję sobie sprawę, że sprawa jest dla mnie raczej wygrana, niestety podejrzewam, że sprawa sądowa będzie dla mnie zbyt duzym wydatkiem i zajmie za dużo czasu. Nie orietnuję się jednak w hiszpańskim prawie, stąd tez moje pytanie: czy jest ktos, kto byc może wie, jak ma się sprawa z wnoszeniem pozwu w Hiszpanii?

Będę też wdzięczna za inne komentarze i rady dotyczące całej sytuacji:)

Powrót