Problem z aktami z urzędu stanu cywilnego

• Autor wątku Autor wątku piastunka
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

piastunka

Użytkownik
Odpowiedzi
224
Mam problem, chcę założyć sprawę o NS po zmarłej osobie, która jest współwłaścicielem nieruchomości.

W urzędzie cywilnym pani robi problemy że nie może wydać takich akt. Potrzebne są akta zmarłej kuzynki i jej rodziny - męża, dzieci, siostry, braci męża itd. Zasłania się rożnymi tekstami, że nie wolno, a akt zgonu wcześniej zmarłej kuzynki wydała. Nie chce wydać akt osób żyjących zasłaniając się, że zrobią i jej awanturę.

Drugi problem jest taki, że babka w sądzie nie chcę przyjąć wniosku z aktem zgonu kuzynki i jej męża, chcę także akta pozostałych osób, których urząd cywilny nie wyda.

Koło się zamyka są odsyła do urzędu, a urząd do sądu, co robić?

Wysłać wniosek do sądu pocztą, niech to w wydziale sobie zarejestrują i sąd wezwie do braków tj. odpisów aktów z USC, wtedy na wezwanie Sądu w USC powinni wydać w/w dokumenty.

A są nie może sobie sam takich akt wyciągnąć, bo do tej pory nie mam interesu prawnego i podstaw dostania?

A jak mi ta babka z sądu odeśle wniosek? Przyjąć go w ogóle nie chciała i zawsze robi problemy.

Nie może odesłać Ci wniosku. Wpływa do sądu nowy wniosek, Biuro Podawcze co do zasady nie powinno nawet sprawdzać kompletności takiego wniosku, tylko skierować do wydziału, gdzie jest pismo rejestrowane jako nowy wpływ i dopiero wtedy sędzia analizuje wniosek pod kątem jego kompletności i w razie braków wzywa do ich uzupełnienia w określonym terminie.

Powrót