Problem z alimentami.

• Autor wątku Autor wątku majka855
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

majka855

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
17
Witam.Mam przyznane alimenty na dwójkę dzieci 800zł a na siebie 400zł.Jednak były mąż nie płacił i nie płaci do dziś.Pieniądze dostaję już na dzieci z funduszu alimentacyjnego lecz na mnie nie.U komornika mam już około 9.000tys lecz były mąż się zwolnił z pracy,auto przepisał na kochankę i niema nic już na siebie i w tej sytuacji nie wiem co mam zrobić.Czy jest jakikolwiek sposób żeby dostać te pieniądze?Były mąż mieszka u kochanki z którą spodziewa się dziecka już na dniach i nie mają ślubu ani nie jest nigdzie zameldowany.Proszę o pomoc.

Byly maz nie ma kochanki, tylko konkubine lub partnerke. Kochanka jest osoba trzecia w czasie trwania zwiazku malzenskiego.
Jesli ojciec nie wywiauje sie z alimentacji wzgledem dzieci, mozna pozwac jego rodzicow.
Jesli chodzi o Pani sytuacje- czy jest Pani chora?, czy poszukuje pracy/pracuje- jakie uzasadnienie podnosil sad nakladajac alimentacje na Pani rzecz?
Jesli sprawa jest u komornika- to musi Pani poszukiwac jego dobr- mozna poprosic komornika o sprawdzenie kont bankowych ex. Jesli samochod zostal darowany w celu unikniecia alimentacji to mozna by powolac sie na Skarge Paulinska.

Skarga pauliańska – Wikipedia, wolna encyklopedia

Ja mam przyznane alimenty na siebie ze względu na to że mam małe dzieci i jestem sama i nie mogę pójść do pracy.A były mąż nie posiada żadnych kont bankowych a jego rodzice to też są po rozwodzie i są alkoholikami.A czy komornik mógłby mu zabrać jakieś przedmioty z domu jego partnerki?

Komornik moze windykowac ruchomosci, ale jesli okaze sie, ze konkubina ma dowody na to, ze wszystko w mieszkaniu nalezy do niej- nic nie zrobi.
W dalszym ciagu najlepszym rozwiazaniem jest staranie sie windykacji samochodu.
Niestety ojciec moze ubiegac sie niedlugo o zniesienie alimentacji na Pania- jesli tylko uzasadnieniem sa male dzieci ( bo zmieni sie jego sytaucja).

Chciałam jeszcze zapytać bo komornik doradził mi żebym szła do radcy prawnego który miałby mi napisać pismo abym je złożyła do prokuratury że były mąż nie płaci mi i pracuje na czarno.I nie wiem co mam w końcu zrobić?Czy to musiałaby się odbyć sprawa w sądzie?

Moze Pani wystapic o ukaranie ojca za niealimentacje dzieci- za to mozna trafic za kratki ( samo widmo tego, moze byc mobilizujace dla niektorych osobnikow).

Powrót