Problem z allegro. Kupiłem lecz nie mogę zapłacić za przedmiot

• Autor wątku Autor wątku cxz3
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
C

cxz3

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam. Mam następujący problem. NA allegro licytowałem przedmiot. Wygrałem go i bardzo się ucieszyłem. Na 2 dni po aukcji musiałem wyjechać i nie mogłem zrobić przelewu. PO ponad 2 tygodniach wchodzę na maila a facet mi pisze że czeka do jutra na pieniądze bo inaczej robi sprawę w sadzę i straszy mnie że jest prawnikiem i będę miał problem. Przejrzałem jego komentarze na Allegro i stwierdzałem ze nie zapłacę za przedmiot gdyż transakcja z nim jest w 90% niepewna. Napisałem mu że rezygnuję z zakupu i żeby złożył formularz zwrotu prowizji. On stwierdził że go to gówno obchodzi i tyle . Nie mam zamiaru płacić za przedmiot bo jestem wręcz pewien że on go nie wyśle !!!

Teraz pytanie. Czy w ciągu iluś tam dni można zrezygnować z zakupu zgodnie z prawem ? Jeśli osoba jest podejrzana o sprzedawanie wadliwych przedmiotów i nie wywiązuje się ze sprzedaży to także mogę odmówić zakupu ?

Opinie o sprzedawcy mogłeś sprawdzić przed wzięciem udziału w licytacji, teraz ... jeżeli to była licytacja a nie "Kup Teraz", nie masz prawa od umowy odstąpić, nawet gdyby sprzedawcą był przedsiębiorca.

Pozdrawiam :cool:

A kogo to obchodzi że musiałeś wyjechać. To ty się nie wywiązałeś z umowy ponieważ masz 7 dni na wpłatę, po tym czasie sprzedawca może wystąpić o zwrot prowizji i wystawić odpowiedni komentarz.

Jeżeli brałeś udział w aukcji zgodziłeś się na warunki na niej panujące.

Mówisz, że wyjechałeś na 2 tygodnie i nie mogłeś zrobić przelewu. Mogłeś zabrać pieniądze z domu na wyjeżdzie wejść do kawiarenki internetowej, spisać dane sprzedawcy i zrobić przelew na poczcie.

Powrót