Problem z allegro, wyslalem laptopa innego niz byl na aukcji

• Autor wątku Autor wątku kapitanbombal
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kapitanbombal

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam, mam nastepujacy problem,

wystawilem na allegro 2 laptopy, pieniadze dostalem na konto ale pomylilem adresy i obaj kupujacy dostali 2 laptopy roznych marek lecz o bardzo podobnej konfiguracji jednak nie to co dokladnie bylo przedmiotem aukcji:

1-wszy kupujacy dostal laptopa nieco slabszego i bez torby ( chociaz byla w opisie aukcji) jednak zrozumial ze to byla pomylka, laptopa zaakceptowal i nawet nie zadal zadnej doplaty - z nim nie mam problemu

2-gi kupujacy otrzymal laptopa innej firmy ( mniej znanej ) lecz o lepszych parametrach oraz z torba - oczywiscie w pelni sprawny i gotowy do pracy - z tym kupujacym mam problem

kupujacy poczatkowo powiedzial ze odesle mi komputer a nastepnie ja mam mu odeslac pieniazki badz wyslac laptopa takiego jak wylicytowal - zgodzilem sie na to poniewaz pomylilem paczki i jest to moja wina ze dostal nie to co wylicytowal

nastepnie po okresie ok tygodnia zrezygnowal, chcial tylko i wylacznie pieniazki na swoje konto, rowniez sie na to zgodzilem ale zaznaczylem ze chcialbym aby odeslal mi laptopa za pobraniem i doliczyl dodatkowo koszty przesylki na co on sie nie zgodzil, interesowala go tylko wplata na konto

po jakims czasie uznalem, ze odesle kupujacemu pieniazki na konto ale nie zrobilem tego jeszcze do tej pory

kupujacy nr 2 sie wkurzyl zglosil na allegro oszustwo, skorzystal z programu ochrony kupujacych allegro a nastepnie zglosil sprawe na policje ( dowiedzialem sie o tym dzisiaj rano ) poniewaz z allegro korzystam naprawde rzadko i nie sprawdzalem co tam sie dzieje

posiadam dowod nadania paczki i nie mialem na mysli oszukania czy wyludzenia pieniedzy od kupujacych, to byla pomylka z mojej strony,

co mam w tym momencie zrobic zeby nie poniesc konsekwencji prawnych?
czy przed pojsciem na policje mam przelac kupujacemu pieniazki i pojsc z dowodem wplaty w reku ?
wg innych postow, ktore czytalem na tym forum kupujacy powinien mi odeslac najpierw przedmiot czyli zrobic tak jak sie umowilismy na poczatku, czy tak mam sie wytlumaczyc na policji ?

jesli popelnilem jaks blad w swoim rozumowaniu to prosze o korekte oraz licze na szybka odpowiedz poniewaz sprawa jest dosc pilna dla mnie, jeszcze w tym tygodniu musze sie zglosic na policje i chcialbym sie przed tym jakos przygotowac

poniewaz nie wiedzialem w jakim dokladnie dziale zamiescic swoj post chcialem prosic moderatora o ewentualne przesuniecie go do odpowiedniego dzialu

z gory dziekuje za odpowiedzi, pozdrawiam

Ostatnia edycja:
Witam,

jeżeli posiada Pan całą korespondencję z kupującym, zaproponował Pan zwrot pieniędzy w zamian za odesłanie laptopa, to jest Pan w porządku. Nie widzę tutaj nigdzie oszustwa, byłoby gdyby kupujący przedmiot odesłał, a Pan mu nie zwrócił pieniędzy. Na dodatek dostał rzecz lepszą niż powinien, powinien Panu za to podziękować. Proszę się udać na policję i spokojnie wszystko wytłumaczyć tak, jak Pan to tutaj napisał. Proszę wziąć ze sobą dowody nadania i wydruki korespondencji mailowej z obydwoma kupującymi.

Oczywiście, jeżeli kupujący zgłasza reklamację z tytułu niezgodności towaru z opisem, powinien najpierw rzecz odesłać, a dopiero później żądać zwrotu pieniędzy, jeżeli reklamacja zostanie uznana przez sprzedającego - dobrze Pan zrobił, że Pan mu tych pieniędzy nie oddał, jak dla mnie, to on próbował wyłudzić coś od Pana,

pozdrawiam.

nie posiadam korespondencji poniewaz wszystko odbywalo sie telefonicznie, mam jedynie smsa, w ktorym jest podany numer konta oraz dane, z kupujacym ponadto nie jestem w stanie sie skontaktowac pod podanym na allegro numerem telefonu, dziekuje za odpowiedz

nie posiadam korespondencji poniewaz wszystko odbywalo sie telefonicznie, mam jedynie smsa, w ktorym jest podany numer konta oraz dane, z kupujacym ponadto nie jestem w stanie sie skontaktowac pod podanym na allegro numerem telefonu,co do otrzymanego towaru to faktycznie parametry ma minimalnie lepsze tj lepszy procesor wiekszy dysk wiecej ramu no i dodatkowa torba, o ktorej nie wspominalem na aukcji jednakze czlowiek wylicytowal laptopa firmy "TOSHIBA" - znanej firmy a dostal laptopa o lepszych parametrach ale firmy "NOTEBOOK" , ktora nie jest znana jednakze wg mnie laptopy sa o podobnej wartosci a wg kupujacego nie tzn uwaza ze laptop jest malo warty

dziekuje za odpowiedz

przepraszam za dublowanie postow, ale nie moglem edytowac poprzedniego a chcialem nieco rozszerzyc opis

W takim razie będzie Pan musiał postarać się wiarygodnie to przedstawić. Najlepiej wysłać poprzez allegro maila do kupującego, z propozycją odesłania laptopa i zwrotu pieniędzy. Pan będzie miał potwierdzenie kontaktu i bycia w porządku, a kupujący będzie się musiał ustosunkować. A jak się nie ustosunkuje, to będzie świadczyło o jego złej woli. Jeżeli ma Pan telefon na abonament może Pan poprosić operatora o wykaz rozmów przychodzących (jeżeli jest taka możliwość). I proszę zgłosić do allegro, że kupujący ma nieprawidłowy numer tel - jest do tego specjalny formularz.

Pozdrawiam

hmm, dziekuje wiem juz na czym stoje, jednak popelnilem duzy blad, do allegro napisalem maila ze odesle pieniazki i wysle potwierdzenie wplaty (zrobilem to pod presja programu allegro o ochronie kupujacych, uznalem ze stoje na przegranej pozycji, no bo jak by nie patrzyc to jest moje niedopatrzenie ).. czyli pozostaje mi wziac billing i jasno przedstawic sprawe na policji ? nastepnie przyjac laptopa i zwrocic niezwlocznie pieniazki

pozdrawiam

Powrót