problem z byłym pracodawcą

• Autor wątku Autor wątku wampir_wawelski
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W

wampir_wawelski

Użytkownik
Odpowiedzi
260
Rok temu zwolniłem się w firmie, w której pracowałem 2 m-ce:D, sprawa skończyła się na moją korzyść za pośrednictwem Inspekcji Pracy.

Do dzisiaj nie otrzymałem odpowiedniego rozliczenia z tej firmy (PIT 11). To też ja stwierdziłem, że nie będę się rozliczał z podatku, bo to co zarobiłem oscyluje w granicach 3 tys zł, poza tym była to jedyna oficjalna forma zatrudnienia w ubiegłym roku.

Dzisiaj dzwoni do mnie pani z tej firmy, abym podał jej swój nr NIP oraz adres urzędu skarbowego, w którym będę się rozliczał. Jakaś paranoja. Powiedziałem jej, że nie podam jej tych informacji bo nie otrzymałem od nich PIT 11 i jest już za późno na korespondencje w tej sprawie. Czy dobrze zrobiłem?

Ale gdy ja nie mam z czego sie rozliczyć. Firma mi nie przysłała odpowiedniego formularza? Nie wiem, czy odprowadzili za mnie w ogóle jakieś składki. Czy mogę złożyć w US jakieś wyjaśnienie, ze nie mam podstaw do tego rozliczenia. W ciągu 3 dni, to z tej firmy PIT 11 do mnie może trafi a może nie. Co zrobić?

Obowiązkiem podatnika jest złożyć roczne zeznanie podatkowe. Niezależnie od tego, czy otrzymał PIT-11, czy nie otrzymał.
Ma Pan rozliczyć się na druku PIT-37. Jak? - to już zmartwienie podatnika, US nie wnika w to, czy otrzymało się PIT-11, czy nie otrzymało. Można rozliczyć się na podstawie posiadanych dokumentów dotyczących przychodu i składek ZUS, a potem złożyć korektę. Wówczas składa się także wyjaśnienie dlaczego składa się korektę.

Dlatego mam problem, bo podstawą do rozliczenia dla mnie, może być jedynie to wysokość przelanej pensji.
Nie otrzymałem pomimo próśb i gróźb żadnych informacji na temat wysokości składek potrąconych ani żadnych informacji, które standardowo otrzymuje się od pracodawcy po przepracowanym miesiącu (przykładowy odcinek). Wypłatę otrzymałem po interwencji Inspekcji Pracy. Nie wiem co teraz zrobić, rozliczyć się z tej wypłaty? przecież to śmieszne

Po interwencji otrzymałem kopię PIT 11.
dziękuję za pomoc

Powrót