Problem z darowizną i zachowkiem.

• Autor wątku Autor wątku Szaitan88
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

Szaitan88

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
8
Mam problem natury prawnej i bardzo proszę o pomoc.
Mam ojca górnika który właśnie ma możliwość wykupienia mieszkania po korzystnych warunkach. (Udało się po wieloletniej walce)
Rodzice chcą przepisać na mnie mieszkanie które uzyskają w formie darowizny. Tutaj pojawiają się problemy.
1. Mam brata który jest dość patologiczny. On tez dostał mieszkanie od rodziców ale 12 lat temu. (Mieszkanie mniejsze i była to tylko połowa tego mieszkania) Nie chciałbym aby teraz wyszło tak jakby rodzicom coś się stało, żeby on mógł wystąpić o zachowek po rodzicach. Co moge zrobić s tej kwestii ?
2. Rodzice musza przepisać na mnie mieszkanie w formie darowizny a nie na mnie i żonę żeby nie było problemów podatkowych (chyba ze się mylę). Ale nie chciałbym żeby jakby coś mi się stało (pracuje w zawodzie podwyzszonego ryzyka) to żeby był jakiś problem z tym mieszkaniem. Jak moge zabezpieczyć żonę ?
Będę bardzo wdzięczny za pomoc w tej kwestii.

Ostatnia edycja:
W zakresie kwestii nr 1 - brat będzie uprawniony do ewentualnego zachowku po rodzicach. Co do zasady przy obliczaniu zachowku bierze się pod uwagę dokonane darowizny, ale jedynie te dokonane na 10 lat przed śmiercią spadkodawcy. Ta darowizna sprzed 12 lat nie będzie miała wpływu.
Co można zrobić? Jedyny pomysł, jaki wpadł mi do głowy, to zawarcie przez brata z każdym z rodziców umowy o zrzeczenie się zachowku. Jeżeli się nie uda, a brat będzie domagał się zapłaty zachowku i wytoczy powództwo, można próbować wskazać że ze względu na relacje między rodzicami a bratem takie roszczenie byłoby niezgodne z zasadami współżycia społecznego (art. 5 kc) - ale to już jest kwestia na przyszłość i najlepiej do konsultacji z prawnikiem znającym całokształt sytuacji.

Darowizna jaką otrzymał brat może wyczerpać jego roszczenia o zachowek lub ja poważnie zmniejszyć.
Nie ma, że coś zrobisz czy napiszesz i nie ma zachowku.
Co do zasady przy obliczaniu zachowku bierze się pod uwagę dokonane darowizny, ale jedynie te dokonane na 10 lat przed śmiercią spadkodawcy. Ta darowizna sprzed 12 lat nie będzie miała wpływu.
Nie dotyczy wszystkich obdarowanych. Czytaj art. 994 kc. Brat jest spadkobiercą uprawnionym do zachowku.

Ostatnia edycja:
Czyli w takim przypadku zostało nam jedynie zrobić darowiznę i czekać ? Zachowek można wyliczyć wstecz do 10 lat od śmierci ? Czyli w 2033 roku będę miał już spokojna głowę ?
A co z kwestia numer 2 ?

Szaitan88 napisał:
On tez dostał mieszkanie od rodziców ale 12 lat temu
W jaki sposób dostał? Jaki był status tego mieszkania na moment jego "dania"?

Powrót