Problem z darowizną rodziców

• Autor wątku Autor wątku Ania potrzebująca porady
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Ania potrzebująca porady

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam!
Mam zapytanie dotyczące darowizny. Sprawa może nie jest aż tak bardzo skomplikowana , dla mnie natomiast stanowi ona duży problem.
17 lat temu moi rodzice dostali darowizne w postaci ziemi, budynków gospodarczych i domu mieszkalnego od dziadków(rodziców mojej mamy). Właścicielką jest mama, z tym, że dziadkowie mają zagwarantowaną możliwość zajmowania jednego z pokoi do śmierci w przepisanym mieszkaniu. Rodzice mają meldunek jak i mieszkają w innej miejscowości, natomiast przez tan cały czas to oni uprawiali ziemię, zajmowali się gospodarką, zajmowali się dziadkami w sytuacji kiedy byli chorzy, itd. W tej chwili dziadkowie są już w bardzo podeszłym wieku. Brat mamy mieszka za przysłowiowym płotem, po sąsiedzku wraz z rodziną. Nie dostał on żadnej darowizny od swoich rodziców. W tej chwili jest taka sytuacja, że żąda on od nich swojej części działki i mieszkania, "bo mu się należy". W związku z tym następuje konflikt stron, ponieważ jak to w życiu bywa dziadkowie zaczynają zastanawiać się nad cofnięciem darowizny wykonanej i ponownego podziału majątku. W związku z powyższym mam pytanie: czy istnieje możliwość, że brat mamy postawi na swoim i może dostać połowę domu? Czy może on w sądzie domagać sie spłaty równowartości, itp?
Bardzo prosiłbym o odpowieź wyczerpująca na ten temat, gdyż z kolei moi rodzice zastanawiają się nad przepisaniem działki mi i rodzeństwu, a nie chcieliby żebyśmy to my musieli mieć z tego powodu później problemy.

rozumiem, ze wlascicielami domu sa pani rodzice, w takiej sytuacji nie ma mozliwosci, aby bez ich zgody ktokolwiek nabyl jakiekolwiek prawa do domu.
Darowizne mozna odwolac tylko w przypadku razacej niewdziecznosci obdarowanego

Dziękuję za pomoc. Czyli wujek, brat mojej mamy nie może domagać sie jakiejkolwiek spłaty od dziadków czy moich rodziców?

Nie, nie będzie mógł. Zarówno od dziadków jak i od rodziców.
Nawet po śmierci dziadków nie będzie miał roszczenia o zachowek ponieważ darowizna została dokonana ponad 10 lat temu.
Aby rozwiać wszelkie wątpliwości, proszę sprawdzić dokładnie, czy ta umowa to była darowzna czy też umowa dożywocia.

Powrót